LN: ČR čelí arbitráži o 200 milionů Kč s Anglia Auto Accessories

09.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Český stát čelí arbitráži se společností Anglia Auto Accessories. Kvůli údajně zmařené investici do výroby střešních nosičů pro auta na Hodonínsku podala firma na ČR žalobu u stockholmského rozhodčího soudu. Požaduje odškodnění 200 milionů korun, částka ale nemusí být konečná. Napsaly to dnes Lidové noviny (LN).

Ministerstvo financí o žalobě zatím oficiálně neví, píše deník. Už před rokem ale firma ohlásila státu záměr arbitráž vyvolat, smírné řešení ve lhůtě pro něj uzavřeno nebylo. Majitelem firmy je britský občan Ivan P. Busta.

Anglia Auto Accessories uzavřela počátkem 90. let smlouvu o společném podniku nazvaném Sprint s družstvem invalidů Kyjovan. Nově vedení družstva ji ale prohlásilo za neplatnou. Verdikt ve sporu u rozhodčího soudu při Hospodářské komoře dal zapravdu britským investorům a přisoudil jim odškodnění 8,5 milionu korun. Výroba střešních nosičů pokračovala, Kyjovan však odškodnění nezaplatil. České soudy v tomto případě podle Busty nikdy nerozhodly o exekuci majetku Kyjovanu.

V roce 2000 pak pracovníci Kyjovanu zabavili ve skladech Sprintu zboží za 99 milionů korun, tvrdí se v žalobě. Když se přes policii zboží vrátilo, chyběly podle Busty věci za 70 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK