Apple opět usiluje o zákaz některých telefonů Samsungu v USA

26.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San José 26. května (ČTK) - Americký technologický gigant Apple opět usiluje o zákaz prodeje některých starších chytrých telefonů jihokorejského konkurenta Samsung Electronics ve Spojených státech. Vyplývá to podle agentur DPA a Bloomberg ze soudních dokumentů.

 

Apple již dříve podobný zákaz v rámci patentových sporů se Samsungem opakovaně prosazoval, zatím však nebyl úspěšný. Začátkem května americký soud rozhodl, že Samsung porušil tři patenty Applu, a nařídil jihokorejské firmě zaplatit jako odškodné téměř 120 milionů dolarů (2,4 miliardy Kč).

Apple původně požadoval od Samsungu odškodné ve výši 2,2 miliardy dolarů a obvinil Samsung z porušení pěti patentů. "Poté, co porota odmítla hrubě přehnaný požadavek Applu na odškodné, se Apple opět snaží přimět soud k vytlačení konkurenčních smartphonů z trhu," uvedl podle agentury Bloomberg mluvčí Samsungu Adam Yates. "To by narušilo spravedlivou hospodářskou soutěž a omezilo možnost volby pro americké spotřebitele," dodal.

Požadavek Applu se podle agentury Bloomberg týká telefonů Admire, Galaxy Nexus, Galaxy Note, Galaxy Note 2, Galaxy S2, Galaxy S2 Epic 4G Touch, Galaxy S2 Skyrocket, Galaxy S3 a Stratosphere. Nezahrnuje tak nejnovější vlajkový model Galaxy S5, ani jeho předchůdce Galaxy S4.

Samsung se předloni stal největším výrobcem chytrých telefonů na světě. Z první příčky sesadil právě svého amerického rivala Apple. Samsung a Apple vedou od dubna 2011 řadu sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými telefony a počítačovými tablety. Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že "otrocky" kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK