Firmy se chystají nabírat, ale lidí s odpovídající kvalifikací je nedostatek

29.05.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Firmy po celém světě očekávají růst a plánují letos nabírat nové zaměstnance. Téměř dvě třetiny (63 %) z nich se však obávají, že nebudou schopny najít na vypsané pozice kandidáty s odpovídající kvalifikací.

Globální průzkum společnosti PwC mezi více než 1300 generálními řediteli z 68 zemí odhalil, že po letech propouštění se polovina dotazovaných firem chystá znovu nabírat. Největší nárůsty v počtu zaměstnanců plánují během následujícího roku společnosti z Blízkého východu (71 % firem), jihovýchodní Asie (54 %) a Číny (53 %). Z pohledu odvětví dojde k nejvyšším nárůstům v podnikatelských službách (51 %), pojišťovnictví (49 %) a technologiích (46 %).

Nedostatek pracovníků s potřebnou kvalifikací?

Přes pozitivní výhledy firem se však jejich ředitelé obávají, že pro nově otevřené pozice nenaleznou vhodné kandidáty. Celkem 63 % ředitelů v roce 2014 (58 % v roce 2013) uvedlo, že dostupnost klíčových talentů je největší hrozbou pro růst jejich společnosti. Ředitelé v Africe (96 %), jihovýchodní Asii (90 %) a Jihoafrické republice (87 %) se jejich nedostatku obávají vůbec nejvíce. Nedostatek potřebných odborníků hrozí zejména v strojírenství a technologií.

Čeští generální ředitelé se podle našeho průzkumu v takové míře nedostatku kvalitních lidí zatím neobávají. Dlouhodobé podcenění této oblasti však může ohrozit jejich schopnost požadované talenty v budoucnu vychovat nebo získat. Již nyní pozorujeme, že firmy z rychle rostoucích asijských ekonomik loví talentované zaměstnance po celém světě, včetně Česka. Zejména mladí odborníci již dnes nemají problém vydat se za kariérou na druhou stranu světa. Jsem si jistý, že trend globální migrace zaměstnanců bude sílit. Důkazem jsou i české technologické firmy, z nichž řada již nyní zaměstnává zahraniční odborníky,“ upozorňuje Daniel Soukup, odborník na řízení lidských zdrojů, PwC Česká republika.

Nedostatek pracovníků s potřebnou kvalifikací a rostoucí náklady práce na rozvíjejících se trzích nutí společnosti hledat talentované zaměstnance na nových trzích. Například mnoho nadnárodních korporací již vyčerpalo své zdroje mladých talentů z Číny nebo Indie. Ti totiž začínají upřednostňovat domácí zaměstnavatele před jejich západní konkurencí. Firmy proto rozšířily oblast hledání talentů i na Indonésii, Vietnam a Filipíny.

Společnosti nyní vyhledávají kandidáty s mnohem širším spektrem znalostí a dovedností než v minulosti. Měly by si však uvědomit, že vedle náboru nových pracovníků musí nové dovednosti získávat také rozvojem svých stávajících zaměstnanců. Jinak se firma nedokáže přizpůsobit novému prostředí,“ varuje Michael Rendell, globální vedoucí poradenských služeb PwC pro lidské zdroje.

Průzkum ukázal, že by ředitelé firem po celém světě uvítali, kdyby se vlády zasadily o zmenšení mezery mezi kvalifikací zaměstnanců a potřebami trhu práce. Tři z pěti dotázaných uvedli, že rozvoj kvalifikace pracovní síly by měl být jednou z hlavních priorit vlády. Jen jeden z pěti si však myslí, že se vládě v jeho zemi podařilo dosáhnout zlepšení v této oblasti.

Většina českých generálních ředitelů pochybuje o tom, že znalosti absolventů odpovídají současným potřebám trhu práce. Téměř polovina ředitelů proto uvedla, že by jejich firmy chtěly mít možnost ovlivnit profil absolventů, kteří se mají stát jejich budoucími zaměstnanci,“ dodává Daniel Soukup.



Zdroj: PricewaterhouseCoopers Česká republika
Štítky:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU