Co týden dal? ČOI objasnila chyby ve výpočtu půjček

06.06.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Speciální komise České obchodní inspekce po dvouměsíční kontrole objasnila sporné body při výpočtu roční procentní sazby nákladů (RPSN) u spotřebitelských úvěrů. Klienti mohou dostat kvůli údajnému pochybení od poskytovatelů půjček až šest miliard korun. Více v pravidelném přehledu událostí týdne.

Posledních 7 dní ve světě

Pokles řecké ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku prudce zpomalil a byl nejnižší od konce roku 2008. Statistický úřad oznámil, že hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí po revizi snížil meziročně o 0,9 procenta místo původně uváděných 1,1 procenta a pokles zpomalil již čtvrté čtvrtletí za sebou.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) snížila svou základní úrokovou sazbu o 0,1 procentního bodu na nové rekordní minimum 0,15 procenta. Její depozitní sazba se navíc poprvé dostala do záporné hodnoty. Komerční banky tak budou muset za své peníze uložené u ECB platit. Centrální banka rovněž uvedla, že na odpolední tiskové konferenci představí další opatření.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku v březnu klesla na 26,8 procenta z revidovaných 26,9 procenta v předchozím měsíci. Dostala se tak na nejnižší úroveň za více než rok, ale zůstala nejvyšší v rámci Evropské unie. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů řeckého statistického úřadu.
Více informací

Mezinárodní měnový fond snížil svůj odhad ekonomického růstu Číny na příští rok na sedm procent z dosavadních 7,3 procenta. Současně však vyzval vládu, aby nepřijímala další opatření na stimulaci ekonomického růstu a aby se místo toho soustředila na snížení finančních rizik.
Více informací

Objem zakázek průmyslových podniků v dubnu silně rostl a tempo růstu bylo více než dvojnásobné ve srovnání s očekáváním analytiků. Přispěla k tomu vysoká poptávka z dalších zemí eurozóny. Německý statistický úřad oznámil, že ve srovnání s předchozím měsícem zakázky stouply o 3,1 procenta po poklesu o 2,8 procenta v březnu. To naznačuje, že hrubý domácí produkt největší evropské ekonomiky v příštích měsících oživí.
Více informací

Hospodářský růst ve Spojených státech v uplynulých dvou měsících zesílil. Zvýšení v tomto období zaznamenaly spotřebitelské výdaje i výroba. Vyplývá to z pravidelné situační zprávy o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha, kterou vydává americká centrální banka (Fed).
Více informací

Litva splňuje podmínky pro přijetí společné evropské měny, uvedla Evropská komise. Pobaltská země by tak eurem mohla začít platit od počátku roku 2015. Návrh komise musí ještě potvrdit členské státy, nejspíš se tak stane ještě v druhé polovině tohoto měsíce. Litva bude devatenáctou z celkem 28 zemí Evropské unie, která přijme euro - měnu spojovanou v posledních letech i s ekonomickými potížemi EU.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Český telekomunikační úřad zjistil chyby ve smluvních podmínkách u téměř poloviny ze 72 tuzemských virtuálních mobilních operátorů. Vyzve je k podání vysvětlení a odstranění závad. Uvedl to v tiskové zprávě.
Více informací

V závodě Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku se bude od roku 2016 montovat středně velký sportovně užitkový model (SUV) španělské značky Seat, která je stejně jako Škoda součástí koncernu Volkswagen. Uvedl to server Aktuálně.cz, podle kterého to v rozhovoru pro agenturu Bloomberg potvrdil šéf Seatu Jürgen Stackmann.
Více informací

Běžný účet platební bilance, která zahrnuje veškeré ekonomické transakce domácí ekonomiky se zahraničím, skončil v prvním čtvrtletí rekordním přebytkem 72,27 miliardy korun. Oznámila to Česká národní banka. Odliv kapitálu do ciziny však ve stejném období přesáhl 40 miliard korun.
Více informací

Průmyslová výroba v České republice v dubnu zpomalila meziroční růst na 7,7 procenta. V březnu totiž podle revidovaných údajů rostla o 8,4 procenta. K růstu opět nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Hodnota nových zakázek se od loňského dubna zvedla o 14,7 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně se dubnová průmyslová produkce očištěná od sezonních vlivů zvýšila o 1,1 procenta.
Více informací

Speciální komise České obchodní inspekce po dvouměsíční kontrole objasnila sporné body při výpočtu roční procentní sazby nákladů (RPSN) u spotřebitelských úvěrů. Správný postup brzy zveřejní na webu. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Filip Matys. Podle něj už na výsledky komise reagoval jeden významný poskytovatel úvěru, který chce zpřehlednit poskytování úvěrů.
Více informací

Lidé v dubnu utratili v obchodech o 4,9 procenta více než ve stejném měsíci loni. Meziměsíčně však tržby v maloobchodě mírně klesly, a to o 0,1 procenta. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ). Zvýšení tržeb ovlivnil zvýšený prodej v motoristickém segmentu i maloobchodě. Růst trvá nepřetržitě od loňského listopadu.
Více informací

Průměrná mzda v Česku v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 793 Kč na 24.806 korun. Nominální růst tak činil 3,3 procenta. Reálně, po odečtení inflace, mzda vzrostla o 3,1 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU