Chcete ušetřit? Sledujte energetické štítky spotřebičů

17.06.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nejprve se objevily na ledničkách a mrazničkách. Postupně se rozšiřovaly na další spotřebiče, jako jsou pračky, sušičky, žárovky či myčky nádobí. Od letošního září budou energetické štítky zdobit také vysavače a v další vlně digestoře nebo ohřívače vody.

TIP: Ušetřete za energie s Finance.cz!

Již několik let nám energetické štítky spotřebičů napovídají, jak moc je lednička, pračka, myčka nebo jiné zařízení, které do domácnosti nakupujeme, energeticky náročné. Zajímavé je sledovat proměnu energetického štítkování zejména u ledniček. Není tomu tak dávno, kdy byla energetická třída A+ považována za úspornou, dnes platí za tu nejhorší aktuálně nabízenou na trhu.

„Vzhledem k tomu, že energetická náročnost spotřebičů stále klesá, představuje třída A+ v některých případech nejméně úsporný výrobek na trhu. To se týká například chladniček, protože na trh je možné v současné době uvádět chladničky minimálně ve třídě A+. Nejúspornější spotřebiče v této kategorii jsou chladničky A+++,“ uvedl Juraj Krivošík ze společnosti SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie.

Co říkají energetické štítky?

Ještě než se dostaneme k samotným novinkám v oblasti energetického štítkování, připomeňme, co to vlastně energetický štítek je. „Spotřebiče jsou na základě své energetické účinnosti zařazeny do tříd energetické účinnosti. Ty jsou obvykle seřazeny například od A+++ (nejúspornější třída) až k D (nejméně úsporná),“ sdělil Krivošík.

Energetický štítek je graficky zpracovaný tak, aby spotřebiteli usnadnil orientaci při výběru spotřebičů a umožnil mu vybrat si ten nejúspornější. Kromě údaje o spotřebě elektřiny jsou na štítku uvedeny také další podstatné informace. V případě myčky nebo pračky jde například i o spotřebu vody, případně hlučnost a jejich kapacita. Dodejme, že v zemích Evropské unie se energetické štítky používají od poloviny 90. let, přičemž v roce 2011 prošly grafickou a obsahovou proměnou, která zjednodušila orientaci spotřebitele.

Levnější energie s Finance.cz

V našem nezávislém kalkulátoru si můžete spočítat, se kterým dodavatelem plynu či elektřiny byste vůči tomu stávajícímu nejvíce ušetřili.
V našem srovnání si s ohledem na smluvní podmínky můžete vybrat, jaké nabídky chcete do srovnání zahrnout.

Najít nejvýhodnějšího dodavatele energií!

Seznam spotřebičů se štítkem stále roste

Od doby, kdy se energetické štítky objevily na tradiční bílé technice, jako jsou právě ledničky nebo mrazničky, se seznam spotřebičů, jež jsou zařazovány do energetických tříd, neustále rozrůstá. Například v roce 2011 přibylo štítkování televizorů, které s rostoucí velikostí a přibývajícími funkcemi představují nemalý podíl na spotřebě elektřiny v domácnosti.

Od září 2014 se objeví energetické štítky na vysavačích. Zavedení nového energetického štítku a dalších souvisejících požadavků, jako jsou limity na minimální energetickou účinnost, přitom vždy znamená určité proměny trhu v oblasti výroby a prodeje konkrétního spotřebiče. „ V případě vysavačů budou moci být do obchodů dodávány jen modely, jejichž maximální příkon bude omezen na 1 600 W,“ uvedl Krivošík.

Příkon vysavačů nemusí byt podle Krivošíka vždy úměrný jejich výkonu, resp. odstraňování nečistot při vysávání – energetický štítek by měl přispět k lepší orientaci spotřebitele a k omezení výdajů za elektřinu. „Pozitivní také je, že budou nataveny transparentní podmínky pro všechny výrobce,“ dodal odborník.

Jaké spotřebiče musí nést štítek?

  • chladničky, mrazničky a jejich kombinace
  • automatické pračky
  • bubnové sušičky prádla
  • pračky kombinované se sušičkou
  • myčky nádobí
  • elektrické trouby
  • zdroje světla a svítidla (včetně klasických žárovek, zářivek, LED světel)
  • klimatizační jednotky
  • televizory
  • vysavače – od září 2014
  • digestoře a spotřebiče pro ohřev vody a vytápění – od roku 2015

 

Co nového chystá štítkování spotřebičů v roce 2015

V roce 2015 přibudou na seznam spotřebičů s energetickým štítkem také digestoře, spotřebiče pro ohřev vody nebo vytápění. „Povinnost zveřejňovat energetický štítek jako obrázek při prodeji spotřebičů budou mít od nového roku také internetové obchody, nejen ty kamenné. V současné době se připravuje další legislativa, která by měla přinést celkovou změnu do oblasti energetického štítkování, včetně kategorizace energetických tříd tak, aby nejvyšší třída na štítku byla vždy skutečně i znakem nejúspornějšího spotřebiče na trhu,“ uvedl Krivošík s odkazem na portál www.uspornespotrebice.cz, kde v současné době spotřebitelé najdou seznam energeticky nejúspornějších výrobků na našem trhu.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU