Argentina se propadla do hospodářské recese

23.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 23. června (ČTK) - Argentinská ekonomika v prvních třech měsících letošního roku už druhé čtvrtletí po sobě klesla, a propadla se tak do hospodářské recese. Hrubý domácí produkt třetí největší latinskoamerické ekonomiky klesl o 0,8 procenta po snížení o 0,4 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku. Plyne to z dnešních oficiálních statistických údajů.

Nad Argentinou od minulého týdne visí hrozba nové platební neschopnosti. Americké soudy rozhodly, že Buenos Aires musí vyplatit nejdříve investory, kteří po bankrotu země v roce 2002 odmítli přistoupit na výměnu státních dluhopisů za jiné s mnohem nižší nominální hodnotou. Až pak bude moci dál splácet závazky vůči většině ostatních věřitelů.

Argentinu v poslední době tíží vysoká inflace, země nemá kvůli soudnímu sporu s věřiteli přístup na mezinárodní kapitálové trhy a její devizové rezervy výrazně klesají. Vláda levicové prezidentky Cristiny Fernándezové navíc přitvrdila regulaci ekonomické aktivity a zahraničního obchodu a její kroky odrazují zahraniční investory.

Deficit na argentinském běžném účtu se v prvním čtvrtletí zvýšil na 3,30 miliardy dolarů (67 miliard Kč), a proti stejnému období loňského roku se zvýšil na dvojnásobek. Běžný účet je nejširším měřítkem zahraniční obchodní a platební výměny země.

V loňském roce argentinská ekonomika zrychlila celoroční růst na tři procenta z úrovně 1,9 procenta v předešlém roce. Přispěl k tomu rekordní odbyt domácího automobilového průmyslu a vysoká sklizeň sóji.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK