Vláda schválila slevy na dani pro pracující důchodce

02.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh na slevu na dani pro pracující důchodce a na zvýšení slev za druhé a třetí dítě o 200 a 300 korun měsíčně. Zavést chce rovněž dvoumilionový strop u daňových paušálů pro živnostníky. Na briefingu po jednání vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Změny musí ještě schválit Parlament.

"Rušíme tím daňový balíček, který kdysi protlačila Parlamentem Nečasova vláda. Znamenal zvýšení daňového zatížení pro celou řadu občanů včetně zaměstnanců," uvedl Sobotka. Slevy na dani pro důchodce a zvýšení slev pro děti vyplývají z koaliční dohody. Pracující důchodci si pak budou moci podle normy od příštího roku opět činit nárok na slevu 24.840 Kč ročně.

V případě slev na děti je dnes možné na každé dítě odečíst z daní 13.404 Kč ročně, tedy 1117 Kč měsíčně. Například koaliční lidovci požadují další růst slevy až na druhé dítě o 500 korun a na třetí a každé další o 900 korun v roce 2017. Ministerstvo financí k tomu ovšem uvedlo, že tento návrh bude možné zapracovat až do další novely zákona o dani z příjmů, jejíž účinnost chystá od roku 2016.

Pro živnostníky se podle návrhu nemají měnit procenta pro výpočet daňových paušálů, změna pouze stanovuje maximální částku, kterou lze v rámci výdajových paušálů uplatnit, uvedl Sobotka. To se týká paušálů ve výši 60 i 80 procent.

Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka ale ještě není diskuse kolem výdajových paušálů definitivně uzavřená. Lidovci podle něj dnes nechtěli blokovat dnešní jednání. Pokud ale má být vrácena sleva na dani pro pracující důchodce, budou požadovat pro živnostníky slevu na děti a manželku.

Paušální výdaje jsou nejjednodušším způsobem uplatnění výdajů v daňovém přiznání. Podnikatelé, kteří se rozhodnou uplatnit výdajové paušály, jsou povinni vést pouze evidenci příjmů a pohledávek vzniklých v souvislosti s jejich činností, zatímco při normálním placení daní si podnikatelé musejí schovávat všechny doklady a složitě si vypočítávat daně. Při využití paušálů stačí odečíst určité procento výdajů z dosažených příjmů a ze zbylé části si vypočíst daň. Výdaje se vypočítávají procentem z příjmů, tedy z peněz, které v příslušném roce podnikatel skutečně obdržel. Výše procentního paušálu na výdaje přitom závisí na druhu příjmů.

cfr rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK