Slovensko nesníží hlavní sazbu DPH, ponechá ji na 20 procentech

08.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 8. července (ČTK) - Slovensko navzdory ozdravení státních financí nesníží hlavní sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na původních 19 z nynějších 20 procent. Hlasy poslanců vládních sociálních demokratů (Směr-SD) premiéra Roberta Fica o tom dnes rozhodl slovenský parlament. Podle kabinetu by se pokles daně neprojevil v cenách zboží.

Základní sazba DPH, kterou je na Slovensku zdaňována většina zboží a služeb, stoupla na 20 procent na začátku roku 2011 za předchozí vlády. Podle platného zákona se DPH měla vrátit na předchozí hodnotu poté, co země stlačí schodek veřejných financí pod klíčovou úroveň tří procent výkonu ekonomiky. To se zemi podařilo loni, což by na základě dosavadních pravidel vedlo k poklesu DPH na 19 procent od příštího roku.

Slovenský parlament dnes ale rozhodl, že hlavní sazba DPH zůstane na úrovni 20 procent. Premiér Fico už dříve tvrdil, že pokles daně by obchodníci do cen zboží nepromítli. Ponechání DPH na stávající úrovni doporučil vládě i Mezinárodní měnový fond. V případě snížení daně by stát přišel o zhruba 230 milionů eur (6,3 miliardy Kč).

Opozice rozhodnutí vládních poslanců kritizovala. Například poslanec SDKU-DS Ľudovít Kaník v rozpravě připomněl, že Směr-SD coby opoziční strana za předchozí vlády premiérky Ivety Radičové zvýšení DPH kritizoval.

Výnos DPH má klíčový podíl na příjmech státu. Loni se DPH na daňových příjmech Slovenska podílela více než polovinou, vláda na této dani vybrala do rozpočtu 4,7 miliardy eur.

Kromě základní 20procentní sazby DPH uplatňuje Slovensko na vybrané zboží i zvýhodněnou desetiprocentní DPH. Nižší daň se vztahuje na knihy, léky a vybrané zdravotní pomůcky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK