Země BRICS prý už příští týden založí vlastní rozvojovou banku

09.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 9. července (ČTK) - Pět velkých a dynamicky rostoucích zemí, které tvoří skupinu BRICS, už příští týden založí vlastní rozvojovou banku. Postupně v ní má být až 100 miliard dolarů (přes dva biliony Kč) a těmito penězi se budou v příštích letech financovat infrastrukturní programy. Oznámil to dnes ruský ministr financí Anton Siluanov. Skupinu tvoří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika.

Návrh na vytvoření nové banky se poprvé objevil už před dvěma lety. Další jednání ale provázely neshody ohledně financování, řízení banky a jejího sídla.

Siluanov řekl, že představitelé zemí BRICS novou banku založí na dvoudenním summitu, který začne příští úterý v brazilském městě Fortaleza. Hlavy států mají na summitu zároveň rozhodnout, kde bude nová finanční instituce sídlit. Na výběr budou mít mezi čínskou Šanghají a indickým Dillí.

Nová banka má podle agentury Reuters symbolizovat rostoucí vliv skupiny BRICS. Právě v to doufalo Rusko, na které Západ po ruské jarní anexi ukrajinského Krymu a sporném postupu Ruska vůči ukrajinské krizi uvalil sankce.

Země BRICS nedokázaly sjednotit své kroky po loňském odlivu kapitálu z rozvíjejících se trhů, vyvolaném omezováním podpůrné měnové politiky ve Spojených státech. Založení banky bude od té doby prvním velkým úspěchem skupiny.

Ožehavým bodem bylo financování nové instituce. Siluanov ale potvrdil, že pětice členů se na něm bude podílet rovným dílem. Počáteční vklad má činit 50 miliard dolarů a postupně se má zvýšit až na 100 miliard USD. Banka přitom bude moci peníze začít půjčovat v roce 2016. Přístup do ní budou mít i jiné členské státy OSN. Podíl zemí BRICS ale podle Ruska nikdy neklesne pod 55 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK