Nezaměstnanost v Británii klesla na 6,5 pct, nejníže od roku 2008

16.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. července (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Británii v období od března do května klesla na 6,5 procenta, tedy na nejnižší úroveň od konce roku 2008. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Tempo růstu mezd však bylo pomalejší, než se očekávalo, a nadále zaostávalo za inflací.

Míra nezaměstnanosti se snížila o 0,1 procentního bodu z 6,6 procenta v období od února do dubna. Její pokles byl v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters.

Mzdy se v období od března do května meziročně zvýšily o 0,3 procenta, tedy nejpomalejším tempem od vrcholu světové finanční krize před pěti lety. Analytici přitom počítali s nárůstem mezd o půl procenta.

Údaje o nezaměstnanosti jsou nicméně podle Reuters další známkou oživení britské ekonomiky. To by mohlo již v letošním roce přimět britskou centrální banku, aby zvýšila svou základní úrokovou sazbu z rekordního minima 0,5 procenta.

Hrubý domácí produkt Británie v prvním čtvrtletí vzrostl proti předchozím třem měsícům o 0,8 procenta. Předběžné údaje o vývoji ekonomiky ve druhém čtvrtletí zveřejní statistický úřad koncem příštího týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK