Cizinci drželi v květnu rekordní objem amerických dluhopisů

16.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. července (ČTK) - Zahraniční věřitelé Spojených států zvýšili v květnu objem amerických státních dluhopisů ve svém držení na nový rekord 5,98 bilionu dolarů (121,3 bilionu Kč) z dubnové úrovně 5,96 bilionu USD. Nakupovaly Čína a Japonsko, snížil se ale objem dluhopisů vlastněných Ruskem, uvedlo dnes ministerstvo financí USA.

Čína, která je největším věřitelem Spojených států, zvýšila objem amerických dluhopisů ve svém vlastnictví proti dubnu o 0,6 procenta na 1,27 bilionu dolarů. Japonsko posílilo jejich držení o 0,9 procenta na 1,22 bilionu USD. Rusko naopak své portfolio amerických státních obligací snížilo o 4,3 procenta na 111,4 miliardy USD, což je podle agentury AP hluboko pod maximem téměř 150 miliard z loňského října.

Belgie, která prostřednictvím clearingového systému Euroclear figuruje jako nákupčí pro jiné evropské subjekty, po nedávné vlně nákupů v květnu objem amerických bondů ve svém držení už druhý měsíc výrazně snížila, a to o 1,1 procenta na 362,4 miliardy USD.

Belgie v předešlých měsících prudce zvyšovala nákupy, protože podle pozorovatelů přes Euroclear kupovala velké objemy dluhopisů americké vlády Evropská centrální banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK