Zaměstnanci zbankrotovaného Detroitu souhlasí se snížením penzí

22.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 22. července (ČTK) - Detroitští zaměstnanci a důchodci schválili výrazné snížení penzí, které je důležitým krokem na cestě tohoto amerického města z bankrotu. V srpnu bude soud rozhodovat o tom, zda jsou plány města na opuštění bankrotového režimu uskutečnitelné a spravedlivé pro všechny věřitele.

Hlasování aktivních i penzionovaných zaměstnanců města Detroit, například policistů a hasičů, trvalo dva měsíce. "Hlasování ukázalo velkou podporu plánům města na úpravu dluhů a na investice potřebné k zajištění základních služeb a k postavení Detroitu na pevné finanční základy," uvedl krizový správce Detroitu Kevyn Orr.

Detroit se v minulosti proslavil jako kolébka a centrum amerického automobilového průmyslu. Po svém postupném rozkladu se ale stal nejchudším velkoměstem Spojených států.

Orr požádal federální soud o ochranu Detroitu před věřiteli loni v červenci. V prosinci soud rozhodl, že město je pro tuto ochranu způsobilé. Detroit se tak oficiálně stal největším městem v amerických dějinách, které zbankrotovalo.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK