Aktivita v čínském průmyslu stoupla nejrychleji za rok a půl

24.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 24. července (ČTK) - Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu v červenci stoupla nejrychleji za rok a půl. Plyne to z dnešních předběžných údajů z průzkumu banky HSBC mezi nákupními manažery čínských továren. Nová data naznačují, že umírněná vládní opatření na podporu hospodářského růstu se zřejmě ujala.

Index nákupních manažerů HSBC stoupl tento měsíc na 52,0 bodu z červnových 50,7 bodu. Jde o nejvyšší údaj od loňského ledna. Index se zároveň vzdálil hranici 50 bodů, která na stobodové škále odděluje růst od poklesu. Ukazatel ji v červenci překročil druhý měsíc za sebou.

Analytici oslovení agenturou Reuters pro tento měsíc očekávali nárůst indexu pouze na 51 bodů.

Podle zprávy HSBC se zvyšovaly nové zakázky a nové vývozní zakázky v červenci rychleji než v červnu. Zlepšení nastalo i v dalších kategoriích, včetně zaměstnanosti a výrobních cen.

"Ekonomická aktivita se v červenci nadále zlepšuje, což naznačuje, že kumulativní účinek ministimulačních opatření zavedených dříve stále prosakuje," uvedl hlavní ekonom HSBC pro Čínu Čchü Chung-pin. HSBC podle něj očekává, že čínští představitelé v následujících měsících podpůrnou politiku zachovají, aby oživení upevnili.

Podle některých analytiků se ale zotavení zdá být nerovnoměrné a vláda v Pekingu bude možná muset přijít s dalšími podpůrnými kroky, aby kompenzovala tlak ochlazujícího realitního trhu na širší ekonomiku a zvyšující se rizika ve finančním systému, jako je zhoršující se úvěrová kvalita.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK