NKÚ: Cestovní ruch i přes dotování od roku 2007 stagnoval

28.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj dalo v letech 2007 až 2013 na posílení cestovního ruchu z evropských fondů a ze státních zdrojů nejméně 49 milionů korun, přesto jeho výkonnost v uvedeném období stagnovala nebo klesala. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jejíž výsledky ČTK oznámil jeho mluvčí Jaroslav Broža. Podle úřadu ministerstvo navíc nemá dostatečné nástroje na průkazné a ucelené monitorování a hodnocení podpory turistiky.

NKÚ se zaměřil na kontrolu toho, jak ministerstvo pro místní rozvoj plní úlohy v oblasti turistiky a v poskytování a čerpání její podpory z Národního programu podpory cestovního ruchu, z Integrovaného operačního programu a čtyř regionálních operačních programů. Vedle ministerstva kontroloři prověřovali regionální rady soudržnosti Jihovýchod, Jihozápad, Severovýchod a Střední Morava a 12 vybraných příjemců datací, mezi nimi například centrálu cestovního ruchu CzechTourism.

Národní program podpory cestovního ruchu měl zpřístupnit aktivity spojené s cestováním znevýhodněným skupinám jako rodinám s dětmi, mládeži, studentům, seniorům nebo handicapovaným. Ministerstvo pro místní rozvoj ale nesledovalo, jestli projekty podpořené z tohoto programu uvedenému cíli skutečně slouží a do jaké míry jsou orientované na cílové skupiny, uvedl Broža a doplnil, že hodnocení kvality žádostí o dotaci navíc bylo u tohoto programu vysoce subjektivní.

Kontroloři rovněž zjistili, že šest ze sedmi kontrolovaných projektů z Integrovaného operačního programu bylo nedostatečně připraveno, přičemž tři z nich byly z toho důvodu předčasně ukončeny.

ktp mal

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK