Co týden dal? Spotřeba potravin klesá, lidé šetří

01.08.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Spotřeba potravin v Česku loni klesla o 1,6 procenta. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala. Hlavním důvodem poklesu bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Pěti ruskými bankami, na něž od pátku dopadnou sankce Evropské unie, jsou Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vněšekonombank a Rosselchozbank. Podle agentury Reuters to vyplývá ze zveřejněného seznamu finančních ústavů, které kvůli podílu Moskvy na ukrajinské krizi nebudou mít přístup na evropský finanční trh. Jejich dceřiných bank v zemích EU se podle Reuters postihy týkat nebudou.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii i eurozóně se v červnu snížila nejníže za dva roky. V EU klesla na 10,2 procenta, nejníže od března 2012, a v zemích platících eurem na 11,5 procenta, nejníže od září 2012. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.
Více informací

Meziroční míra inflace v eurozóně v červenci dále zpomalila na 0,4 procenta z červnových 0,5 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který zveřejnil statistický úřad Eurostat.
Více informací

Soudní prostředník ve středu v New Yorku zlomil hůl nad vyjednáváním o argentinskému dluhu a oznámil, že země nevyhnutelně spěje ke státnímu bankrotu. Podle zprostředkovatele Daniela Pollacka dosavadní jednání zkrachovala a dohody mezi argentinskou vládou a věřiteli nebylo dosaženo. Spor by měl být přitom vyřešen do středeční půlnoci newyorského času.
Více informací

Americká centrální banka (Fed) příští měsíc znovu omezí svou podpůrnou měnovou politiku. Měnový výbor Fedu podle očekávání rozhodl, že nákupy dluhopisů, které mají stimulovat ekonomický růst, se sníží o dalších deset miliard dolarů na zhruba 25 miliard USD (asi 514,6 miliardy Kč) měsíčně. Banka také příznivěji nahlíží na další vývoj americké ekonomiky a potvrdila, že se zvyšováním úrokových sazeb nehodlá pospíchat.
Více informací

Ekonomická nálada v eurozóně se v červenci mírně zlepšila, a to navzdory pokračující ukrajinské krizi. Evropská komise oznámila, že její index ekonomické nálady stoupl na 102,2 bodu z červnových 102,1 bodu. Analytici přitom počítali s poklesem na 101,8 bodu.
Více informací

Tempo růstu hrubého domácího produktu Španělska ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 0,6 procenta z 0,4 procenta v prvním kvartálu. Oznámil to tamní statistický úřad. Hospodářský růst tak překonal očekávání analytiků, kteří jeho tempo podle agentury Reuters odhadovali na 0,5 procenta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Spotřeba potravin v Česku loni klesla o 1,6 procenta. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala. Hlavním důvodem poklesu bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství, kterou v červenci schválila vláda.
Více informací

Ministerstvo financí podalo trestní oznámení na provozovatele takzvaných kvízomatů. Celkem úřad zažaloval na 50 případů jejich používání. Tato nepovolená zařízení, která kombinují klasickou sázkovou hru se znalostními otázkami, se nacházejí v desítkách provozoven.
Více informací

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,9 procenta. Naopak pro příští rok odhad růstu hrubého domácího produktu zhoršila na tři procenta. Na tiskové konferenci to řekl guvernér ČNB Miroslav Singer. Bankovní rada rovněž konstatovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2016.
Více informací

Tržní ceny rodinných domů v Česku ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostly o 2,3 procentního bodu. Průměrné tržní ceny bytů stouply o 0,7 procentního bodu a pozemků o 0,3 procentního bodu. Vyplývá to z ukazatele HB Index, který zveřejnila Hypoteční banka. Ceny rodinných domů se tak podle banky dostaly na nejvyšší úroveň od začátku roku 2010.
Více informací

Ministerstvo financí očekává v souvislosti se zrušením části zákona, která odepřela pracujícím důchodcům slevu na dani z příjmu, propad příjmů u daně z příjmu fyzických osob 1,7 miliardy korun. Informovaly o tom ministerstvo financí a finanční správa. Ta v pátek zveřejní na internetu podrobnější návod pro poplatníky, jak nově postupovat.
Více informací

Dluhy českých domácností u bank se v červnu dále zvýšily, a to o více než tři miliardy korun na 1,221 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o zhruba 42,4 miliard korun. Zvýšila se i zadluženost podniků, vyplývá z údajů České národní banky.
Více informací

Sněmovna kvůli EU schválila zvýšení spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků. Krabička cigaret může zdražit o tři až čtyři koruny. Změnu zákona o spotřební dani musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Za současné ceny by bylo možné cigarety prodávat maximálně čtyři až pět měsíců po přijetí novely.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU