Do ČR přijelo méně turistů z Ruska, celkově je návštěvníků víc

07.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. srpna (ČTK) - Do České republiky ve druhém čtvrtletí přijelo více turistů. Nejvíc jich bylo tradičně z Německa, naopak výrazně ubylo Rusů, zvláště v Praze. Hlavní město jich navštívilo zhruba o 23.000 méně než ve stejném období před rokem. Celkově přijelo do Česka o 14,1 procenta méně občanů Ruské federace než loni ve druhém čtvrtletí. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Důvody snížení počtu ruských turistů nekomentoval, média ale v posledních dnech informují o problémech ruského cestovního ruchu, které přinejmenším zčásti souvisejí s ukrajinskou krizí.

Hostů v ubytovacích zařízeních v České republice bylo podle ČSÚ meziročně celkově o 1,8 procenta více, a to právě díky návštěvníkům ze zahraničí, kterých proti loňskému 2. čtvrtletí přibylo o 3,4 procenta, zatímco domácích turistů bylo naopak o 0,1 procenta méně. Celkově přijely čtyři miliony hostů a počet přenocování za celou ČR činil 10,5 milionu. Počet přenocování tak vzrostl meziročně o 0,4 procenta.

Z pohledu regionů se dařilo především Pardubickému kraji, kde relativně nejvíc vzrostl jako počet návštěvníků, tak počet nocí, jež tam strávili. V Praze se naopak počet přenocování snížil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK