Slovensko v červenci zůstalo druhý měsíc po sobě v deflaci

12.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 12. srpna (ČTK) - Slovensko v červenci zůstalo druhý měsíc po sobě v deflaci. Ceny zboží a služeb v meziročním srovnání stejně jako v červnu klesly o 0,1 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny klesly v červenci o 0,1 procenta po červnovém nárůstu o 0,1 procenta.

Analytici očekávali, že Slovensko se v červenci vymaní z deflace a že ceny zboží a služeb se proti loňsku nezmění.

Deflace obvykle svádí spotřebitele k odkládání výdajů a podniky k odkládání investic kvůli očekávání nižších cen v budoucnosti. To podkopává hospodářský růst a zaměstnanost. Slovensko bylo v deflaci už dříve v tomto roce, spotřebitelské ceny v meziročním srovnání klesaly od února do dubna.

Vývoj cen na Slovensku v červenci ovlivnilo pokračující zlevňování potravin, které mají velký podíl na spotřebitelském koši. Ceny potravin v sedmém měsíci klesly meziročně o 1,8 procenta, v červnu byly proti loňsku levnější o 1,7 procenta.

Slovenská centrální banka (NBS) předpokládá, že ceny zboží a služeb letos na Slovensku příliš neporostou. NBS v poslední prognóze snížila odhad inflace na tento rok na 0,1 procenta. Zrychlení inflace NBS očekává v příštím roce, a to na 1,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK