Češi chtějí platit bezkontaktně

26.08.2014 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Podle průzkumu MasterIndex , který si každoročně nechává zpracovat MasterCard®, by chtělo 52 % Čechů platit ve veřejné dopravě bezkontaktní platební kartou. Společnosti MasterCard, ČSOB, Mikroelektronika a Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPML) tento trend následují a dnes uvádí do provozu nový bezkontaktní prodejní automat na nákup jízdenek MHD.

Liberec je po Praze teprve druhým městem ČR, které nabídne zákazníkům městské hromadné dopravy možnost zaplatit za jízdenku z prodejního automatu bezkontaktní platební kartou. Automat je umístěný na terminálu MHD Fügnerova v Liberci. Vedle možnosti bezkontaktního placení je stejně jako doposud možné provést i platbu mincemi. Prodejní automat umožňuje zakoupení papírových jízdních dokladů pro zónu Liberec a relaci Liberec - Jablonec.

Automat pořídil DPMLJ za výrazné podpory společností MasterCard a Československá obchodní banka.

Bezkontaktní placení je v České republice velmi úspěšné, dokládá to i fakt, že každá druhá transakce u obchodníků je provedena bezkontaktní kartou. Z hlediska budoucího rozvoje veřejné dopravy je proto implementace moderních platebních prostředků naprosto klíčová,“ říká Martina Kirchrathová, ředitelka pro rozvoj komerčních řešení ze společnosti MasterCard.

Podle statistik Sdružení pro bankovní karty je na domácím trhu vydáno více než 2,5 mil. bezkontaktních karet MasterCard, které lze využít pro bezkontaktní platby ve více než 56 tisíc obchodních míst. Ve 2. čtvrtletí bylo uskutečněno téměř 24 mil. bezkontaktních transakcí kartami s bezkontaktní technologií PayPass™ v objemu přes 12 miliard Kč.

ČSOB a Era mají v oblasti bezkontaktních plateb bohaté zkušenosti. Cílem všech našich inovací v této oblasti je zvyšovat komfort uživatelů a postupně umožnit akceptaci karet i v odvětvích či místech, kde to dosud nebylo možné nebo obvyklé. Věříme, že jednoduché, pohodlné a rychlé zaplacení jízdenek bezkontaktní kartou občané i návštěvníci Liberce ocení a že podobných jízdenkomatů bude přibývat, stejně jako měst, kde se s nimi cestující budou moci setkat,“ říká Roland Katona, manažer Acquiring a e-commerce ČSOB a Ery.

Dopravní podnik se pro toto řešení rozhod i z důvodu, že v České republice se v posledních letech masivně nahrazují kontaktní platební karty kartami bezkontaktními. Vedle využívání SMS jízdenek je používaní bezkontaktní karty dalším inovativním řešením, které chce dopravní podnik vyzkoušet. „Liberečanům, kteří cestují MHD jen občas, se tak nabízí další možnost nákupu jízdenky a zahraničním návštěvníkům města, kteří přijíždějí do Liberce většinou na krátkou turistickou návštěvu, nabídneme komfort v nákupu jízdenky bez nutnosti výměny peněz, což právě zahraniční turisté určitě ocení,“ ohodnotil přínos nové služby náměstek Statutárního města Liberce, Jiří Šolc.

S každým inovativním prvkem se snažíme přivést další a další cestující do MHD. Dopravní podnik se také aktivně zabývá podporou cestovního ruchu v Liberci a k tomu by měl sloužit tento jízdenkový automat. Prodávané jízdní doklady jsou nabízeny vedle českého jazyka i v jazykových mutacích angličtina, němčina, polština, což v turisticky navštěvovaném Liberci může být vítáno tradičními návštěvníky města z Německa a Polska,“ vyzdvihl rozšíření služby Roman Šotola, předseda představenstva DPMLJ.


Zdroj: MasterCard
Průzkum proběhl v červnu 2014 na vzorku 1005 lidí ve věku 18-69 let.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ