Ruská vláda výrazně zvýšila letošní odhad inflace

26.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 26. srpna (ČTK) - Ruské ministerstvo hospodářství dnes výrazně zvýšilo odhad inflace na letošní rok, zatímco výhled ekonomického růstu země pro příští rok snížilo na polovinu. Nové odhady podle agentury Reuters naznačují, že vzájemné obchodní sankce mezi Ruskem a Západem kvůli Ukrajině poškozují ruskou ekonomiku.

Ministerstvo nyní předpokládá, že inflace na konci letošního roku dosáhne 7-7,5 procenta; dosud čekalo růst cen o šest procent. Náměstek ministra Alexej Veděv to zdůvodnil mimo jiné tím, že Moskva počátkem srpna zakázala dovoz potravin z USA, Evropské unie a dalších západních zemí odvetou za západní sankce.

Embargo na dovoz potravin by podle Veděva mělo zvýšit inflaci v tomto roce o jeden procentní bod a příští rok o půl bodu. V roce 2015 má navíc Rusko zavést novou daň z obratu, což zvýši míru inflace o další zhruba procentní bod. Na konci příštího roku se pak bude inflace pohybovat mezi 6-7 procenty proti dosavadnímu odhadu pět procent.

Nové odhady kontrastují s předpověďmi centrální banky. Ta letos očekává inflaci na úrovni šesti procent a příští rok její snížení na 4,5 procenta. V červenci dosáhla meziroční inflace v Rusku 7,5 procenta.

Ministerstvo ponechalo odhad růstu ekonomiky v tomto roce beze změny na 0,5 procenta. Na rok 2015 jej ale snížilo na jedno procento z dosavadních dvou procent a nižší jsou i odhady pro další dva roky. Veděv to zdůvodnil "zesíleným geopolitickým napětím".

Ekonomové podle červencové ankety agentury Reuters odhadovali letošní inflaci na 6,5 procenta, to však bylo ještě před ruským zákazem dovozu potravin. Ekonomika Ruska letos podle ekonomů vykáže růst o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK