Počet nezaměstnaných ve Francii v červenci stoupl na nový rekord

27.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 27. srpna (ČTK) - Počet lidí bez práce se ve Francii v červenci vyšplhal na nový rekord. Oproti loňskému červenci se zvýšil o 4,3 procenta procenta na 3,42 milionu osob. Dnešní údaje francouzského ministerstva práce jsou další ranou pro socialistického prezidenta Françoise Hollandea, který ve volební kampani sliboval pokles nezaměstnanosti.

Údaje o míře nezaměstnanosti ministerstvo nezveřejňuje. Oznámilo ale, že oproti červnu se počet registrovaných nezaměstnaných v červenci zvýšil o 0,8 procenta.

Francie má po Německu druhou největší ekonomiku eurozóny, její růst ale stagnuje a prezidentovi se nedaří splnit slib zajistit pokles nezaměstnanosti. Hollande doufá, že tvorbu pracovních míst i celou ekonomiku podpoří plánované snížení daní podnikům v objemu 40 miliard eur.

Šéf Elysejského paláce tento týden nečekaně obměnil kabinet. Dosavadního levicového ministra hospodářství Arnauda Montebourga nahradil bývalým investičním bankéřem Emmanuelem Macronem. Ekonomové to vnímají jako znamení, že Hollande bude pokračovat v opatřeních na podporu podnikání.

Francouzská vláda nedávno snížila odhad ekonomického růstu pro tento a příští rok, když se ukázalo, že ekonomika země během tří měsíců do června nevykázala žádný růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK