Soud: BP je hlavním viníkem ropné havárie v Mexickém zálivu

04.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston/Londýn 4. září (ČTK) - Britská ropná společnost BP se v souvislosti s mohutným únikem ropy do vod Mexického zálivu v roce 2010 dopustila "hrubé nedbalosti" a za havárii nese ze všech účastníků největší díl viny. K tomuto závěru dnes dospěl soudce federálního soudu v americkém Houstonu. BP jeho verdikt může stát další miliardy dolarů, na což akcie podniku zareagovaly prudkým poklesem.

Jedna z největších ropných havárií v historii se odehrála v dubnu 2010, kdy po explozi vrtu Macondo, který patřil společnosti BP, začala hořet ropná plošina Deepwater Horizon. Ta se potopila a z vrtu pak tři měsíce unikala ropa. Havárie v oblasti ochromila rybolov a turistický ruch a způsobila vážné ekologické škody.

Soud dospěl ke zjištění, že únik ropy "byl důsledkem hrubé nedbalosti nebo záměrného jednání", uvedl soudce Carl Barbier. Podle jeho nálezu může za havárii z 67 procent BP, ze 30 procent vlastník ropné plošiny Transocean a ze tří procent další americká společnost Halliburton. Ta byla dodavatelem cementu do zmíněného vrtu.

Soudce zatím nevyčíslil pokuty, které viníci zaplatí podle federálního zákona o ochraně vod. Podle výpočtů agentury Reuters by maximální výše celkové pokuty mohla dosáhnout 17,6 miliardy dolarů (376 miliard Kč).

BP letos na 9,2 miliardy dolarů zvýšila odhad částky, kterou bude potřebovat na urovnání s podniky a jednotlivci poškozenými ropnou havárií. Celkem si firma odložila na pokrytí finančních následků havárie 42 miliard dolarů a musela kvůli tomu odprodat řadu aktiv.

Akcie BP se po zprávě propadly o šest procent a zažily svůj nejhlubší jednodenní propad od června 2010. Tržní hodnota firmy se tím snížila asi o devět miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK