Banka Arab Bank podle amerického soudu financovala terorismus

22.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. září (ČTK) - Mezinárodní banka Arab Bank poskytovala materiální podporu palestinskému radikálnímu hnutí Hamas, a musí proto odškodnit oběti zhruba dvou desítek útoků, které tato skupina údajně spáchala v Izraeli a na palestinských územích. Rozhodla to dnes porota amerického soudu. Podle právníků jde o vůbec první podobný případ, který se dostal k soudům ve Spojených státech. Představitelé finančního domu popírali, že by o jakýchkoli vazbách banky na radikály věděli.

Banku Arab Bank, která má sídlo v Jordánsku, před deseti lety zažalovalo skoro 300 Američanů, kteří jsou sami oběťmi těchto útoků, spáchaných v letech 2001 až 2004, nebo jejich příbuzní. Finanční dům podle nich vědomě udržoval účty představitelů Hamasu a prováděl platby Hamasu ve prospěch rodin bombových atentátníků z palestinského Pásma Gazy a Západního břehu Jordánu.

Podle agentury AP je to poprvé, kdy se nějaký finanční dům ocitl před americkým soudem na základě zákona proti terorismu. Ten umožňuje požadovat odškodnění pro oběti organizací, které Spojené státy považují za teroristické.

Obhájci banky podle agentury AFP uvedli, že budou zvažovat odvolání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK