Studie: Gazprom kvůli vývozu LNG z USA přijde o 18 pct příjmů

23.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Moskva 23. září (ČTK) - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom by pod tlakem amerického exportu zkapalněného zemního plynu (LNG) mohl ztratit 18 procent svých příjmů. Pro evropské spotřebitele by vliv amerického LNG na světové ceny mohl znamenat zlevnění plynu o 11 procent. Uvádí se to v pondělní analýze newyorského Střediska pro globální energetickou politiku při Columbijské univerzitě. Zástupce šéfa Gazpromu dnes odhadl, že příští rok budou příjmy podniku minimálně stejné jako letos, a uvedl, že americký plyn do Evropy v dohledné době nepronikne.

Ztráta Gazpromu na výnosech bude podle studie značná a v absolutním vyjádření se může pohybovat kolem 30 miliard dolarů (640 miliard Kč) ročně. Vliv na celkové příjmy Ruska z vývozu ale budou mírné, protože plyn se na nich podílí jen 14 procenty. Evropa zůstane i nadále velkým odběratelem ruského plynu, a bude tak muset posílit svou energetickou infrastrukturu a domácí zdroje, doporučuje analýza podle britského listu Financial Times.

Loni Gazprom zvýšil vývoz do Evropy o 16 procent na téměř 162 miliard metrů krychlových, letos firma podle poslední předpovědi očekává pokles na 157 miliard metrů krychlových. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a pokrývá kolem 30 procent celkové poptávky po zemním plynu v Evropské unii.

Spojené státy zažily v minulých letech \"břidlicovou revoluci\", která díky pokrokům v těžební technice zpřístupnila dříve komerčně nevyužitelné zásoby plynu a ropy vázané v hlubokých břidlicových vrstvách. Kvůli přebytkům levného plynu na domácím trhu začaly americké energetické firmy budovat závody na zpracování plynu do LNG a exportní terminály. Vláda již několik takových projektů schválila a o souhlas žádá dalších zhruba tucet.

Ukončení dovozu plynu do USA už ale uvolnilo na světových trzích dodávky LNG z Kataru a odjinud, které nyní směřují do Evropy a Asie. Evropským odběratelům plynu to posílilo pozici v jednáních s Gazpromem a dokázali si vyjednat výhodnější smlouvy o dodávkách.

Vývoz z USA by měl začít v roce 2016 a podle analýzy by jeho celkový objem mohl překročit objem ruského vývozu do EU. Jeho většina sice půjde do Asie, kde jsou ceny vyšší než jinde, zvýšené dodávky ale budou stlačovat světové ceny plynu, uvádí studie.

Evropa ale i přes pokles cen zůstane silně závislá na dovozu z Ruska, protože to je pro ni dodavatelem s nejnižšími náklady. EU by tak podle studie měla dál investovat do plynových zásobníků a přepravy a rozvíjet vlastni těžbu plynu.

Gazprom předpokládá, že jeho vývoz a průměrná cena plynu v Evropě nebude příští rok nižší než letos. Řekl to dnes agentuře Reuters místopředseda představenstva Gazpromu Alexandr Medveděv. Podle něj americký LNG se do Evropy ve významnějších objemech nedostane.

Plyn z USA podle Medveděva nebude ohrožovat ani plány expanze Gazpromu v Asii. . \"Jestliže se na trhu objeví dodatečný export 30 miliard krychlových metrů, což odpovídá 23 milionům tun LNG, myslím, že to bude bez problémů. Třicet miliard (kubíků) o osudu trhu s plynem v jihovýchodní Asii nerozhodne,\" řekl podle Reuters Medveděv.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK