SB: Ruská ekonomika bude letos a další dva roky stagnovat

24.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 24. září (ČTK) - Ruská ekonomika bude stagnovat letos i další dva roky, předpověděla dnes Světová banka. Rusko tím bude platit cenu za ukrajinskou krizi, absenci strukturálních reforem a vrtkavou ekonomickou politiku, sdělila instituce.

Banka v základním scénáři počítá s tím, že hrubý domácí produkt (HDP) Ruska letos stoupne o 0,5 procenta, což odpovídá vládní předpovědi. Na rozdíl od Moskvy ale washingtonská instituce v dalších letech žádné oživení nečeká.

V roce 2015 Rusko podle banky zaznamená růst jen o 0,3 procenta a v dalším roce o 0,4 procenta. Vláda předpovídá na příští rok zvýšení HDP o 1,2 procenta a v roce 2016 zrychlení růstu na dvě procenta.

\"Nevěříme, že investice vzrostou tak rychle, jak se domnívá vláda,\" vysvětlila podle agentury Reuters ekonomka Světové banky pro Rusko Birgit Hanslová rozdíl mezi odhady své instituce a ruské vlády. \"Oni předpokládají, že monopoly budou investovat... Podle nás bude investiční dynamika slabší,\" dodala.

Banka rovněž předpovídá pokračování útlumu spotřebitelské poptávky, která je v posledních letech významným tahounem ruské ekonomiky.

Rusko zažilo výrazný útlum už v loňském roce. HDP zpomalil růst na 1,3 procenta z předloňského tempa 3,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK