Slovensko zpřísní podmínky pro firmy nabízející nebankovní úvěry

01.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 1. října (ČTK) - Slovensko zpřísní podmínky pro podnikání firem, které nabízejí nebankovní půjčky občanům. Poskytovatelé spotřebitelských úvěrů kromě komerčních peněžních ústavů nově budou muset například požádat centrální banku (NBS) o povolení pro své podnikání, vyplývá z návrhu zákona, který dnes schválila slovenská vláda.

\"Nebankovní subjekty, jichž je na trhu 270, budou muset splnit přísné podmínky a jejich dodržování bude mít na starosti Národní banka Slovenska, která má dlouholeté zkušenosti s licencováním bank, pojišťoven a dalších subjektů finančního trhu,\" řekl novinářům ministr financí Peter Kažimír.

Na firmy poskytující nebankovní půjčky se budou podle ministra vztahovat přísné podmínky ohledně jejich organizační struktury a finanční situace. Od změn si vláda slibuje očištění trhu od nepoctivých firem. \"Naše odhady jsou, že počet nebankovních subjektů klesne o dvě třetiny,\" dodal.

Podle nových pravidel větší firmy nabízející nebankovní půjčky například budou muset mít základní jmění alespoň 500.000 eur (13,75 milionu Kč); to je stonásobně vyšší suma, než v zemi postačí k založení běžné společnosti s ručením omezeným.

O udělení povolení poskytovateli nebankovních půjček rozhodne slovenská centrální banka. NBS také získá pravomoc odebrat licenci nebankovní společnosti v případě, že ta poruší zákony nebo nesplní rozhodnutí soudů. V současnosti NBS pouze vede seznam podnikatelů poskytující nebankovní úvěry.

Se schválením zákona v parlamentu nebude mít vláda premiéra Roberta Fica žádný problém. Levicový kabinet má ve slovenské sněmovně pohodlnou většinu. Nová pravidla podnikání nebankovních firem mají vstoupit v platnost na jaře příštího roku.

Kažimír poznamenal, že zadlužení slovenských domácností je pod průměrem EU, ale že tento trend se mění. Objem spotřebitelských půjček v zemi proti loňsku podle něj vzrostl o 11 procent.

Slovensko už v minulosti začalo výrazněji regulovat poskytování půjček mimo bankovní sektor. Stát také prosadil opatření, která mají zabránit tomu, aby dlužníci kvůli malému dluhu přišli o byt nebo dům. Letos na jaře Ficova vláda zase stanovila strop pro výši úroků a poplatků ze spotřebitelských úvěrů. Tento krok měl Slováky chránit před lichvou, podle tisku ale některé firmy dokázaly nová pravidla obejít.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK