Vláda schválila návrh novely energetického zákona

20.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh novely energetického zákona. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to dnes oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Norma mění například způsob platby poplatku na obnovitelné zdroje energie (OZE) a má umožnit provozovat malé solární elektrárny bez zbytečné administrativy. Materiál nyní poputuje k projednání do Sněmovny.

 

Jednou z největších změn, kterou novela přináší, je změna způsobu platby poplatku na OZE. Ten by měl být nově stanovován podle hlavního jističe. V současné době se poplatek určuje podle spotřeby elektřiny, jeho maximální výše letos v Česku činí 495 korun za megawatthodinu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu slibuje, že s novým způsobem žádný člověk nezaplatí více, naopak v případě, že lidé dokážou kapacitu svého jističe snížit, ještě ušetří. Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze byl však důvod změny jiný. Měla podle něj spíše ulevit velkoodběratelům, ne zlevnit elektřinu pro domácnosti.

Novela má také mimo jiné umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do 10 kW. Pro jejich instalaci už nemá být nově potřeba licence, a to ani v případě, že se bude jednat o podnikání. Současná verze návrhu je tak k solárníkům daleko přívětivější než dřívější plány. V nich chtělo MPO stanovit maximální množství výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie s nárokem na státní podporu. Paragraf ale ze zákona nakonec vypadl, což se nelíbí Energetickému regulačnímu úřadu. Podle něj se Česku může stát, že ho za jeho absenci bude nějakým způsobem sankcionovat Evropská komise.

Novela je od začátku její tvorby neustále upravována, jen na jednání Legislativní rady vlády byl materiál třikrát.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK