Rusko podle Evropské komise letos výrazně hospodářsky zpomalí

04.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. listopadu (zpravodaj ČTK) - Výrazné hospodářské zpomalení zaznamená v letošním roce Ruská federace. Vyplývá to z dnes zveřejněné podzimní hospodářské prognózy Evropské komise. Mezi důvody dokument zmiňuje nejen geopolitické napětí okolo ukrajinské krize a související protiruské sankce, ale také strukturální potíže ruské ekonomiky a vyčerpání modelu růstu, který byl dosud založen hlavně na exportu energetických surovin.

Ekonomika Ruska zpomalovala už delší dobu, chybí diverzifikace hospodářství a snižovala se také míra investic. Ukrajinská krize a její dopady včetně západních sankcí tento trend posílily a po loňských 1,3 procenta tak Evropská komise letos předpokládá růst ruské ekonomiky jen o 0,3 procenta, stejnou hodnotu pak uvádí i pro rok 2015. Zrychlení na 1,2 procenta hrubého domácího produktu očekává komise až v roce 2016.

Trvale vysoká je míra ruské inflace, která zrychluje od roku 2012 a letos by měla podle předpokladu EU dosáhnout 7,5 procenta.

Sankce, které v hospodářské oblasti omezují například přístup určitých ruských bank a významných firem na finanční trhy či zakazují prodej určitých technologií potřebných například pro těžbu ropy, uvalily letos v několika etapách na Rusko nejen Evropská unie, ale také Spojené státy a další vyspělé země.

Geopolitické napětí a související politická a ekonomická nejistota způsobily v Rusku už letos propad investic a snížení domácí poptávky, která přitom v minulých letech byla významným faktorem růstu ruského hospodářství, připomíná Evropská komise. Ve stejnou dobu z Ruska začal odcházet zahraniční kapitál a země si musí půjčovat dráž.

Podzimní prognóza komise je pravidelný materiál, který se kromě zemí samotné EU zabývá také situací významných ekonomik světa. Zveřejňována bývá třikrát do roka.

Jako hlavní rizika pro ruskou ekonomiku do budoucna uvádí dokument pokračující napětí okolo Ukrajiny a další snižování cen ropy a plynu, na jejichž exportu je ruské hospodářství vysoce závislé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK