Kohoutky radiátorů chladné nezůstanou, plyn zdražovat nebude

06.11.2014 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Představa, že radiátory přestanou topit zrovna v době, kdy za okny bude bohatá sněhová nadílka a teploty klesnou hluboko pod nulu, není příliš lákavá. Hrozí nám nedostatek zemního plynu v topné sezóně? Jak se bude vyvíjet cena plynu s ohledem na situaci na Ukrajině?

Možná si ještě pamatujete na titulky novin z roku 2009, které oznamovaly, že Rusko zastavilo dodávky plynu přes Ukrajinu. Nebyl to příjemný pocit, ale českých firem ani domácností se tato situace nakonec nedotkla. Nedostatku zemního plynu se podle odborníků nemusíme bát ani v letošní topné sezóně – je ho dostatek a žádné potíže by nastat neměly.

Bezpečnostní rizika v oblasti dodávek zemního plynu pro Českou republiku jsou v případě zastavení toku přes Ukrajinu velmi malá. Ani dlouhodobé uzavření této přepravní cesty (například na půl roku) by pro české spotřebitele neznamenalo žádné omezení,“ uvedl Jan Ruml výkonný ředitel Českého plynárenského svazu (ČPS).

Podle Rumla by případné zastavení dodávek zemního plynu přes Ukrajinu mohly pocítit země situované na jihovýchod od České republiky. „Lze ale předpokládat, že při krátkodobějším výpadku přepravy přes území Ukrajiny by regulace spotřeby nebyla nutná ani v těchto zemích, a to vzhledem k možným reverzním dodávkám zemního plynu přes přepravní soustavu České republiky, využití zásobníků nebo zvýšení vlastní těžby plynu v těchto zemích,“ dodal.

Zásobníky plynu jsou plné

Zásobníky hrají v zajištění energetické bezpečnosti České republiky i ostatních evropských zemí klíčovou roli. Již počátkem září letošního roku byla veškeré skladovací kapacita zemního plynu naplněna téměř ze sta procent. „Plynárenské společnosti jsou připraveny i tuto zimu plynule zásobovat domácnosti i firmy zemním plynem. Od roku 2009 jsme investovali do rozšíření zásobníků další tři miliardy korun,“ podotkl Miloslav Zaur, předseda Rady ČPS.

Mezi největší provozovatele zásobníků v České republice patří společnosti RWE Gas Storage a MND Gas Storage. Jejich celková kapacita zásobníků je 2 931 milion m3, z toho 2 696 milionů m3 provozuje RWE Gas Storage a 235 milionů m3 MND Gas Storage. Tuzemsko se podílem skladovací kapacity na roční spotřebě plynu řadí mezi evropskou špičku. Roční spotřeba zemního plynu v ČR přesahuje 8 miliard m3, maximální těžební výkon ze zásobníků je 48,8 milionů m3/den.

Kromě toho má ČR připraveny i alternativní trasy dopravy zemního plynu. „Již v lednu 2009 byla Česká republika (vedle těžby z podzemních zásobníků) zásobována plynem ze západu, konkrétně přes hraniční předávací stanici Hora sv. Kateřiny. Vzhledem k tomu, že kompresní stanice české přepravní soustavy byly v té době již rekonstruovány na obousměrný tok plynu, bylo možné dodávky zemního plynu ze západu směřovat nejen pro vnitrostátní předávací stanice po celém území ČR, ale dokonce i přes provizorní propoje na hraniční předávací stanici Lanžhot také na Slovensko,“ připomněl Jan Ruml.

Dnes je podle Rumla z pohledu připravenosti na případný výpadek dodávek zemního plynu přes Ukrajinu situace výrazně lepší. „Především je od ledna 2013 v provozu vysoce kapacitní plynovod Gazela, který je přes magistrální plynovod OPAL přímo spojen se soustavou Nord Stream na dně Baltického moře a tudíž je možné (vedle dodávek z hraničních předávacích stanic Hora sv. Kateřiny a Olbernhau) dopravovat plyn také přes nově vybudovanou hraniční předávací stanici Brandov,“ dodal.

Mimo to český přepravce zemního plynu Net4Gas plánuje investici do plynovodu Moravia, který by se mohl stát součástí plynárenského propojení sever-jih s přímým propojením na budovaný polský LNG terminál Swinoujscie a na jižní straně na uvažovaný chorvatský LNG terminál na Krku. „Tak by se české plynárenství mohlo napřímo dostat k dodávkám zemního plynu třeba z Alžíru, Kataru či jakýchkoli jiných producentů zkapalněného zemního plynu ve světě,“ vysvětlil Ruml.

Není důvod pro zdražení plynu

Domácnosti a firmy s napětím sledují vyhlašování nových cen zemního plynu, které se mohou měnit několikrát do roka. Odběratelé se v tomto období logicky dotazují, zda krize na Ukrajině může zemní plyn zdražit. Odborníci zůstávají klidní. Podle oslovených dodavatelů energie by ceny zemního plynu narůstat neměly, protože cena energie nakupovaná na burze se držela v příznivé hladině kolem 25 euro za MWh. Negativně by se do ceny plynu pro konečné spotřebitele mohl promítnout jen kurz koruny vůči euru.

Čtěte více: Zemního plynu je dost. Zdražovat se pravděpodobně nebude

Cenu plynu by neměla negativně ovlivnit ani napjatá mezinárodní situace. „Podle mého názoru není na evropském trhu nedostatek zemního plynu a vzhledem k již vybudovaným či připravovaným masivním přepravním kapacitám a současně stále pokračujícímu trendu v zateplování objektů a využívání účinnějších spotřebičů plynu, tedy snižování spotřeby zemního plynu ve stávajících odběrných místech, asi není důvod ani ke zvyšování ceny plynu,“ uzavřel Jan Ruml.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ