Prodej aut v EU pokračuje v růstu, v říjnu stoupl o 6,5 procenta

18.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. listopadu (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v říjnu meziročně zvýšil o 6,5 procenta na 1,07 milionu vozů. Uvedlo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Prodej tak roste již 14 měsíců za sebou. V období od ledna do října meziročně stoupl o 6,1 procenta na 10,65 milionu vozů.

Říjnové tempo růstu mírně zrychlilo ze zářijových 6,4 procenta. Růst prodeje v říjnu podle ACEA vykázaly všechny významné automobilové trhy EU s výjimkou Francie. Český Svaz dovozců automobilů (SDA) již dříve oznámil, že v České republice se prodej aut zvýšil o téměř 16 procent na 17.791 vozů.

V Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, prodej v říjnu stoupl téměř o čtyři procenta na více než 275.000 vozů. Ve Francii naopak o téměř čtyři procenta klesl, a to na zhruba 160.000 vozů.

Evropský automobilový trh se loni začal zotavovat ze šestiletého útlumu. Nadále však zůstává hluboko pod svým vrcholem z období před příchodem světové finanční krize.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto podle údajů ACEA v prvních deseti měsících letošního roku zvýšila v zemích EU prodej o 17 procent na 470.726 vozů. Její tržní podíl tak stoupl na 4,4 procenta ze čtyř procenta před rokem. V samotném říjnu však tempo růstu činilo pouze 3,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK