Z potravin darovaných na charitu nebudou muset firmy platit DPH

19.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Darovat potraviny potřebným by mělo být pro výrobce a obchodníky v Česku jednodušší. Generální finanční ředitelství připravuje metodickou změnu, která má umožnit, aby základ daně z přidané hodnoty u potravin darovaných potravinové bance mohl být blízký nule či nulový. Informaci organizátorů sbírek dnes ČTK potvrdila mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

\"V současné době je na úrovni Generálního finančního ředitelství připravována Informace k uplatnění DPH u dodání zboží potravinovým bankám, která bude dostupná veřejnosti na internetových stránkách finanční správy,\" uvedla Petlachová.

Připravovaný materiál má sjednotit postup při uplatnění daně ze strany daňových subjektů i správce daně. Ujednocení se týká především stanovení ceny, ze které bude nutné daň odvádět.

U zboží darovaného potravinové bance bude možné v daných případech stanovit základ daně v minimální hodnotě, která se bude blížit nule případně bude nulová, dodala mluvčí. Nulový základ daně bude podle ní možný u zboží s blížícím s datem spotřeby či jinak nevyhovujícímu pro běžný prodej, které však bude stále upotřebitelné.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK