Slovenský parlament schválil rozpočet s nižším schodkem než letos

04.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 4. prosince (ČTK) - Slovenský parlament dnes schválil návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok, který podle ministerstva financí předpokládá snížení schodku veřejných financí na 2,49 procenta z letos odhadovaných téměř tří procent výkonu ekonomiky. Ozdravení státních financí ale bude probíhat pomaleji, než původně navrhovala jednobarevná vláda sociálních demokratů (Směr-SD) premiéra Roberta Fica.

Levicový kabinet předložil do sněmovny, ve které má pohodlnou většinu Ficova strana Směr-SD, předlohu rozpočtu se schodkem těsně pod dvěma procenty hrubého domácího produktu (HDP). Sněmovna hlasováním kromě jiného ale navýšila plánované výdaje rozpočtu a také rozhodla o rezervě na krytí rizik případného horšího vývoje ekonomiky. Bez využití této rezervy by měl veřejný schodek dosáhnout 2,29 procenta HDP.

\"Rozpočet na rok 2015 je nejvyrovnanější ze všech slovenských rozpočtů. Je v souladu s plánem dosáhnout vyrovnaný rozpočet v roce 2017,\" řekl novinářům po hlasování ministr financí Peter Kažimír.

Zmiňované navýšení schodku proti vládnímu plánu není překvapením, představitelé Ficova kabinetu tento postup naznačovali už dříve. Návrh rozpočtu byl sestaven ještě v době, kdy kvůli rostoucímu zadlužení státu platila podle takzvané dluhové brzdy přísnější rozpočtová pravidla. Po nedávné revizi údajů ale podíl státního dluhu na HDP klesl, což vládě uvolnilo ruce pro navýšení rozpočtových výdajů, a to právě během projednání materiálu ve sněmovně.

Kromě vytvoření zmiňované rezervy poslanci vyčlenili peníze také například na vyšší platy učitelů nebo na pokrytí výpadku v souvislosti se snížením povinných zdravotních odvodů pro zaměstnance s nízkými příjmy. Tyto výdaje vládní návrh rozpočtu neobsahoval.

Opozice už dříve upozornila, že kabinet si při ozdravení veřejných financí pomáhá také tím, že navzdory ozdravení veřejných financí nesníží hlavní sazbu daně z přidané hodnoty, jak bylo původně plánováno.

Slovenský rozpočet na příští rok počítá s mírným zrychlením tempa ekonomického růstu, a to na 2,6 procenta z letos odhadovaných 2,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK