Podniky i experti čekají v roce 2015 růst i reálných mezd

04.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Několikaprocentní růst nominálních mezd, který by měl mírně překonat inflaci, očekávají v roce 2015 zaměstnavatelé i ekonomičtí experti. Lepší časy pro zaměstnance mohou podle nich nastat příští rok v souvislosti s dobrými ekonomickými výsledky podnikové sféry, pomůže i listopadové přidávání ve statní správě. Vyplývá to z ankety ČTK.

\"Šetření Svazu průmyslu a dopravy mezi firmami nenaznačují očekávání výrazného zvýšení mezd v příštím roce, v průmyslu se v průměru bude pohybovat mezi jedním až dvěma procenty. Navýšení bude záviset na kondici odvětví a jednotlivých firem a na výsledku mzdových vyjednávání, mohou se tedy výrazně lišit,\" uvedl mluvčí svazu Milan Mostýn. Opticky na zvýšení mezd působí nárůst počtu plných pracovních úvazků. Příští rok bude spíše než ve znamení růstu mezd ve znamení postupného nabírání nových pracovníků, podotkl.

\"Z pohledu malých a středních firem neočekáváme žádné větší změny v základních mzdách,\" řekl ČTK prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Firmy jsou podle něj poučeny z doby krize a nic neslibují napevno, což ale neznamená, že by se celková průměrná mzda nezvyšovala. Podnikatelé je vážou na výsledky firmy. \"Protože tento rok nevypadá vůbec špatně a nejsou signály, že by příští rok mělo dojít k většímu útlumu, lze předpokládat, že roční příjem by se mohl nepatrně opět zvýšit. Náš odhad je do pěti procent,\" dodal.

Analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč pro příští rok očekává růst průměrné nominální mzdy o tři procenta, což by znamenalo růst reálné mzdy mírně nad 1,5 procenta. Technicky vývoji mezd v roce 2015 podle něho napomůže zvýšení platů ve veřejném sektoru, k němuž došlo letos v listopadu. Na ekonomiku obecně pak bude působit i růst zaměstnanosti, což má pozitivní dopad na vývoj spotřebních výdajů domácností, dodal.

O více než 3,5 procenta odhadl růst mezd analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Větší přírůstek předpokládá ve státní správě než v podnicích. I podle analytika ING Bank Jakuba Seidlera by obecně měl růst nominálních mezd v příštím roce pokračovat a dosáhnout necelých čtyř procent.

Průměrná mzda v ČR ve třetím čtvrtletí meziročně stoupla o 441 korun na 25.219 Kč, tedy o 1,8 procenta. Reálně, po odečtení inflace, se mzda zvedla o 1,2 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí však lidé na výplatních páskách měli měsíčně o 279 korun méně. Medián, který představuje mzdový střed mezi vysokými a nízkými mzdami a lépe odráží úroveň mzdy průměrného zaměstnance, činil 21.521 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK