Neuklizené pracoviště vás může stát místo

18.12.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Necháváte své pracovní místo znečištěné i přes výtky zaměstnavatele. Pak byste měli znát nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu, které se zabývalo okamžitým zrušením pracovního poměru pro opakované zanechání znečištěného pracoviště.

Pracovněprávní spory jsou vždy spojeny s emocemi jednotlivých stran soudního sporu. Současný pracovní trh nenabízí dostatek kvalifikovaných pracovních míst, a proto je lepší snažit se svým zaměstnavatelem dohodnout na kompromisu v případě vzájemných rozporů. Dnes si představíme případ, kdy zaměstnanec nedbal pokynů a upozornění zaměstnavatele k řádnému úklidu pracoviště.

Okamžité zrušení pracovního poměru

Předmětem sporu, který v konečném stádiu řešil Nejvyšší soud, bylo zaměstnavatelem udělené okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnanci pro porušení pracovní kázně zvlášť hrubým způsobem, jelikož zaměstnanec opětovně odstavil svěřený autobus silně znečištěný po jízdě, ačkoliv zaměstnanec obdržel již v minulosti několik ústních a písemných upozornění na zanechání tohoto jednání.

Zaměstnanec podal žalobu o určení neplatnosti okamžitého zrušení pracovního poměru, kdy zaměstnanec považoval argumenty zaměstnavatele za nepravdivé. Soud prvního stupně zamítnul žalobu zaměstnance a považoval okamžité zrušení pracovního poměru za oprávněné, jelikož se jednalo o opakované znečištění pracoviště, na které byl zaměstnanec upozorněn zaměstnavatelem a zaměstnanec takto nedbal pokynů svého zaměstnavatele kvalitně a včas plnit své pracovní úkoly, chránit majetek zaměstnavatele před poškozením, přičemž tak zaměstnanec jednal v rozporu s oprávněnými zájmy zaměstnavatele. Zaměstnanec s tímto rozhodnutím nesouhlasil a podal odvolání.

Odvolací soud se přiklonil na stranu zaměstnance

Odvolací soud stanovil, že okamžité zrušení pracovního poměru je neplatné, kdy nebylo dle odůvodnění odvolacího soudu potřebné využít okamžité zrušení pracovního poměru, jelikož jednání zaměstnance nedosahovalo intenzity k využití tohoto institutu a jednání zaměstnance bylo důvodem pro udělení výpovědi dle § 52 písm. g) zákoníku práce. 

Zaměstnavatel se rozhodnul proti rozhodnutí odvolacího soudu podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Zaměstnavatel v rámci dovolání poukazoval mimo jiné na skutečnost, že podniká v oblasti autobusové dopravy a při tomto druhu podnikání je prioritou spokojenost zákazníků, které je navázána na kulturu přepravy, přístupu řidiče k cestujícím k ochraně jejich zdraví a udržování čistoty.

Nejvyšší soud nesouhlasí s odvolacím soudem

Nejvyšší soud zrušil rozhodnutí odvolacího soudu a věc vrátil k dalšímu řízení: „Vzhledem k okolnostem, za nichž k porušení povinností žalobcem došlo, měl však odvolací soud přihlížet zejména k tomu, že žalobce svým jednáním spočívajícím v opakovaném nerespektování pokynu zaměstnavatele, který se týkal výkonu práce žalobce podle pracovní smlouvy a který byl vydán v souladu s právními předpisy, úmyslně porušoval povinnost zaměstnance konat práci podle pracovní smlouvy podle pokynů zaměstnavatele, která pro něj vyplývá z pracovního poměru a která patří mezi základní atributy závislé práce vykonávané v pracovněprávním vztahu.

Kompletní znění citovaného rozsudku Nejvyššího soudu naleznete pod sp. zn.: 21 Cdo 1822/2013 na jeho webových stránkách www.nsoud.cz. Každý případ je nutné chápat individuálně. Budete-li řešit obdobný případ, lze jedině doporučit před učiněným jakýkoliv podání, konzultovat s právníkem k posouzení veškerých aspektů vašeho případu.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU