Krize v Rusku je podobná té v roce 1998, příčiny jsou rozdílné

17.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Současný pád rublu a ekonomické potíže Ruska jsou srovnatelné svým průběhem s bankrotem Ruska v roce 1998. ČTK to řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Společné oběma krizím je prudký pokles cen ropy na světovém trhu. Podobné jsou i postupně narůstající tlaky na oslabení rublu. Naopak rozdíl je podle něj v příčinách krize, kdy v roce 1998 byla spouštěčem neschopnost splácet cenné papíry a nyní je to zřejmě především pokles cen ropy.

\"Srovnání současné krize ruské ekonomiky s ´ruskou chřipkou´ z roku 1998 v řadě ohledů sedí. Míra závislosti ruské ekonomiky na prodejích ropy zůstala prakticky nezměněná, neboť v mezidobí nedošlo k diverzifikaci ekonomiky,\" uvedl Sobíšek. Podobné jsou podle něj i postupně narůstající tlaky na oslabení rublu. Rozdíl je ovšem v tom, že v roce 1998 ruská centrální banka bránila fixní kurs do posledního okamžiku, zatímco nyní jen mírnila tempo propadu hodnoty rublu.

Určitá podobnost podle Sobíška existuje i v tom, že krize přichází nedlouho po výrazném zvýšení vojenských výdajů. \"V roce 1998 se jednalo o čečenské války, letos jde primárně o anexi Krymu, doplněnou o (oficiálními místy nepotvrzovanou) podporu povstalců na východě Ukrajiny,\" upozornil.

Odlišný je ovšem naopak podle Sobíška spouštěč krize. \"Tehdy jím byly krátkodobé cenné papíry GKO, které ruská vláda přestala být schopna splácet. Tentokrát o krizi vládních financí prozatím nejde a hlavním spouštěčem zřejmě byla změna ceny ropy,\" uvedl.

Odlišná je rovněž podle Sobíška i geopolitická situace. \"V roce 1998 vyjednalo Rusko rychle finanční pomoc od Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, zatímco letos by byla podobná žádost, kdyby přišla, jistě podmíněna významnými politickými ústupky,\" uvedl.

Vyústění krize pak bude podle Sobíška podobné s rokem 1998. \"Tehdy došlo k rychlé stabilizaci ekonomiky během roku 1999 poté, co se obrátila nahoru cena ropy. Z toho ovšem také plyne, že než začne být současné ruské ekonomice lépe, bude jí nejdřív ještě hůř,\" dodal.

Rubl od počítku roku ztratil přes 50 procent své hodnoty a v posledních dnech propad výrazně zrychlil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK