Štědrovečerní večeře jsou samé dobroty

21.12.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Hektický shon před hypermarkety a v centrech měst ustane a v pátek večer usedne většina rodin k tradiční štědrovečerní tabuli. A jaké tradice budeme letos oživovat?

Téma týdne: Vánoce jsou tady…

Co ale štědrému večeru předchází? Především je to půst. Před štědrovečerní slavnostní večeří se tradičně v minulosti držel půst. Věřilo se, že kdo se bude celý den postit, uvidí večer zlaté prasátko. Vedle netradičních regionálních zvyků známe některé tradice všichni:
  • Lití olova - a věštění budoucnosti
  • Krájení jablka - když se objeví hvězdička, všichni se sejdou zase napřesrok
  • Pouštění lodiček - komu lodička (v podobě svíčky) hoří nejdéle, bude mít dlouhý život
  • Stíny - po zdech se pohybují naše stíny, kdo na stínu nemá hlavu, do roka zemře
  • Střevíc - tradice svobodných děvčat
  • Šupiny - šupina jako symbol peněz se schovává pod talíř a do peněženky pro štěstí

Co dělat při samotné štědrovečerní večeři, aby se vše povedlo a štěstí se nás drželo celý rok? Naši předkové udržovali spoustu krásných zvyků a není důvod je dnes měnit. Tradice a by se měly předávat z generace na generaci.

Tradice štědrovečerní večeře:

  • chystá se o jeden talíř navíc, pro náhodného hosta
  • pod talíř se schová zlatý penízek
  • šupinky z kapra pro štěstí, aby se nás držely finance
  • od slavnostní večeře se nesmí vstát ani kdyby někdo bušil na dveře, protože ten, kdo vstane, do roka zemře

A jak by mělo vypadat slavnostní menu?

  • Aperitiv
    K svátečnímu menu bývá zvykem podávat aperitiv. Nejčastěji se jako aperitiv podávají různé druhy vermutu s kolečkem citrónu, vodka, borovička nebo becherovka. Někdo však dává přednost sklence sektu, lehkého svěžího vína nebo malému poháru piva. Dětem nabídneme jako aperitiv přírodní ovocné šťávy.
  • Předkrm
    Po aperitivu zpravidla následuje v menu studený předkrm. Mělo by se jednat o lehce pikantní lahůdku, která není určena k nasycení, nýbrž k dalšímu povzbuzení chuti. Pro tvorbu studeného předkrmu jsou vhodné různé lahůdkové saláty a koktejly, šunkové závitky, plněná vejce, kaviár, kapr v rosolu apod.
  • Polévka
    Dalším tradičním chodem je rybí polévka doplněná osmaženou žemlí.
  • Hlavní chod
    Hlavním štědrovečerním chodem u nás bývá smažený kapr s bramborovým salátem. Pokud chceme sváteční stravování odlehčit, můžeme podávat kapra pečeného na másle nebo v alobalu s bramborovou přílohou a se salátem z čerstvé zeleniny.
  • Moučník
    Korunkou svátečního menu bývá moučník. Tradiční jablkový závin můžeme nahradit pečenými vánočními jablky. Ořechový dort či čokoládovou roládu pak lehčími dezerty, jakými jsou např. zmrzlinové poháry s čerstvým či kompotovaným ovocem, karamelem, šlehačkou, čokoládou a ořechy.
  • Závěr
    V závěru štědrovečerní večeře přichází na stůl ještě mísy s ovocem, ořechy a vánočním cukrovím. Ozdobou stolu může být též vánočka či štola. Sváteční menu tradičně končí šálkem dobré kávy.

A nyní malý tip na tradiční slavnostní českou štědrovečerní večeři:

Rybí polévka
ingredience: 2 petržele, 1 velká hlava, kosti, ploutve a ocas z jednoho kapra, 3 velké mrkve, cibule, 2 stroužky česneku, několik kuliček nového koření a černého pepře, sůl, petrželka
postup: dobře očištěnou hlavu, ocas, ploutve a ocas dáme do hrnce, přidáme na plátky nakrájenou zeleninu, rozpůlenou cibuli, česnek, sůl a koření. Zalijeme osolenou vodou a zvolna vaříme. Když je maso měkké, polévku přecedíme. Vývar podle chuti přisolíme a vložíme do něj obrané maso z hlavy. Doplníme opraženou houskou a petrželkou a podáváme.

Bramborový salát
ingredience: 100 g brambor, 100 g celeru, 100 g mrkve, 100 g petržele, 50 g sterilovaného hrášku, 1 cibule, 2 sterilované sladkokyselé okurky, 1 větší jablko, 100 g majonézy nebo Majolky, sůl, cukr, 3 lžíce oleje, 1 lžička worchestrové omáčky, 1 lžička octa
postup: očistíme a omyjeme brambory i zeleninu a uvaříme je každé zvlášť doměkka. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme hrášek a ostatní zeleninu drobně nakrájenou a na kostičky nakrájené jablko. Vše smícháme, osolíme, zalijeme olejem, worchestrovou omáčkou a octovou vodou přislazenou kostkou cukru. Promícháme a lehce spojíme Majolkou. Salát necháme v chladnu odležet 2 hodiny.

Smažený kapr
ingredience: 800 g kapra, sůl, 4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 100 ml mléka, 250 g strouhanky, olej rostlinný, 1 citrón
postup: očištěnou a vykuchanou rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce ve tvaru podkovy, můžeme kapra namočit den předem do mléka, osolíme a potřeme kořením. V hlubší pánvi zahříváme olej. Porce obalujeme v hladké mouce, v rozšlehaných vejcích s mlékem a ve strouhance. Obaleného kapra vkládáme do oleje rozpáleného na 180 °C a zvolna smažíme po obou stranách asi 12 minut dozlatova. Hotové porce ihned vyjmeme a klademe na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Na jednotlivé talíře pak pěkně upravíme dílky citronu, porce bramborového salátu a smaženého kapra.

Štědrý večer za pár stokorun nebo za tisíce
Doposud jsme se nedotkli tradičního tématu - tématu peněz. Byl to spíše záměr, protože peníze do tématu vánoc nepatří. Samozřejmě každý se zajímá, kolik stojí kde běžný stromek (150 - 500 Kč/kus) nebo kapr (cca 76 Kč/kg živé váhy), ale každý přiměřeně svému příjmu do vánočních oslav investuje. Jen málokdo zruší slavnostní štědrovečerní tabuli z finančních důvodů. Takřka v každé rodině se s ní můžeme setkat. Někde se skromnější, jinde se štědřejší. A od toho se odvíjí i ceny. Zatímco v průměrné domácnosti "investujeme" do štědrého večera (mimo dárků a stromečku a výzdoby) maximálně tisíc korun (většinu peněz stojí potraviny, menší část i tradice štědrého večera), jsou i tací, kteří štědrý večer tráví v restauracích nebo v hotelích většinou na horách. Zde jsou ceny pochopitelně zcela odlišné a kostička z kapříka by se nám při vyslechnutí konečného účtu několika tisíc za jediný večer mohla v krku pěkně vzpříčit!

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky