Mlynáři:Ceny pšenice stoupají,zdraží mouka i pečivo

13.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Ceny potravinářské pšenice navzdory loňské vysoké úrodě stoupají. Největší obchodníci s obilím v Česku prodávají od ledna tunu za 4800 Kč a v únoru podle odhadů cena vzroste na 5000 Kč. Růst cen obilí způsobí růst cen mouky a následně pekárenských výrobků. ČTK to dnes sdělil předseda Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole.

\"Příčinou je růst evropských a světových cen. V Evropě se ceny postupně vyrovnávají a největší vliv má burza MATIF Paříž,\" uvedl Chochole. Rozdíly v jednotlivých regionech Evropy se různí na základě vzdálenosti k námořním přístavům. \"U nás ceny ovlivňuje i kurz koruny vůči euru,\" dodal.

Lídrem trhu s pšenicí jsou podle mlynářů exportní organizace. Druhým největším odběratelem jsou výrobci krmiv, potravinářské zpracování je až na třetím místě.

\"Je jasné, že růst cen potravinářské pšenice o 15 procent musí ovlivnit ceny mouky a tím i pekárenských výrobků,\" podotkl Chochole. Promítnutí nákladů na suroviny do cen výrobků je podle něj nezbytné pro udržení konkurenceschopnosti mlýnů a pekáren do budoucnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK