Co týden dal? Platební morálka firem se zlepšila

06.02.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Platební morálka firem se loni zlepšila o tři dny, své závazky hradily v průměru za 73 dnů. Největší zlepšení bylo přitom u firem v potravinářství. Česko na tom ovšem není dobře v porovnání s okolními státy. Například slovenské firmy platily loni své závazky v průměru za 62 dní, v Německu za 41 dní. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Poprvé od roku 2007 letos ekonomiky všech členských zemí Evropské unie porostou, uvádí ve své zimní makroekonomické předpovědi Evropská komise. Unie jako celek má letos zaznamenat růst 1,7 procenta, země eurozóny 1,3 procenta. V roce 2016 předpokládá komise zrychlení na 2,1 procenta v celé osmadvacítce a 1,9 procenta v zemích platících společnou měnou. Pro letošek komise očekává jen velmi nízkou inflaci.
Více informací

Objem zakázek německých průmyslových podniků v prosinci oživil z listopadového poklesu a dostal se nejvýše od dubna 2008. Německé ministerstvo průmyslu oznámilo, že zakázky v prosinci ve srovnání s předchozím měsícem stouply o 4,2 procenta po listopadovém poklesu 2,4 procenta. Zpráva přináší naději, že by největší evropská ekonomika mohla na počátku letošního roku nabrat dech.
Více informací

Prodej osobních automobilů v západní Evropě v lednu meziročně stoupl o více než sedm procent na 960.531 vozů. Uvedla to výzkumná společnost LMC Automotive. Poptávku podpořily nízké ceny ropy a stoupající spotřebitelská důvěra. Tempo růstu prodeje tak zrychlilo z necelých pěti procent v prosinci.
Více informací

Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech vytvořili v lednu zhruba 213.000 nových pracovních míst, což bylo o něco méně, než se očekávalo. Oznámila to soukromá agentura ADP. Ta zároveň změnila odhad prosincového přírůstku směrem vzhůru na 253.000 míst.
Více informací

Šéf a spoluzakladatel internetové společnosti Alibaba Group Holding Jack Ma už není nejbohatším Číňanem. Podle nejnovější zprávy čínského serveru Hurun jej z této pozice sesadil podnikatel v oblasti solární energie Li Che-ťün. Jeho společnost Hanergy Holding Group se přitom stala terčem kritiky kvůli obchodním dohodám uvnitř skupiny.
Více informací

Příjmy americké internetové společnosti Twitter ve čtvrtém čtvrtletí 2014 překonaly očekávání Wall Streetu. Ve srovnání s předchozím obdobím se ale firmě zpomalil nárůst počtu aktivních uživatelů. Také dál zůstává ve ztrátě. Uvedly to agentura Reuters a web BBC.
Více informací

Schodek zahraničního obchodu Spojených států se v prosinci proti očekávání analytiků výrazně prohloubil a byl nejvyšší od roku 2012. Dovoz navzdory nižším cenám energií rostl a vývoz se snížil. Deficit se proti předchozímu měsíci zvýšil o 17,1 procenta na 46,6 miliardy dolarů (1,13 bilionu Kč), což byl nejvyšší údaj od listopadu 2012. Zpráva, kterou zveřejnilo ministerstvo obchodu, vyvolává obavy, že údaj o ekonomickém růstu za čtvrté čtvrtletí bude revidován směrem dolů.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česká republika by zatím neměla vstoupit do bankovní unie, která je reakcí zemí eurozóny na nedávnou finanční krizi. Vyplývá to ze studie dopadu účasti či neúčasti České republiky v bankovní unii, materiál ministerstva financí má ČTK k dispozici. Studii v pondělí projedná vláda. Ministerstvo ve studii upozorňuje, že konečné rozhodnutí bude učiněno na politické úrovni a rozhodne o něm vláda.
Více informací

Pohonné hmoty v ČR dál zlevňují. Průměrná cena benzinu Natural 95 od minulé středy klesla o 27 haléřů na 29,38 koruny za litr. Naftu motoristé natankují za průměrných 29,48 koruny za litr, což je o 25 haléřů méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.
Více informací

Bankovní rada České národní banky oznámila, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016. Dosud centrální banka deklarovala, že neukončí intervenční režim dříve než v roce 2016. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.
Více informací

Výdaje prostřednictvím platebních karet Visa v ČR, tedy platby za zboží i výběr z bankomatů, klesly za rok končící zářím 2014 meziročně na 560 miliard korun, předloni to bylo zhruba 605 miliard korun. Na tiskové konferenci to řekl regionální manažer asociace Visa Europe pro Českou republiku Marcel Gajdoš. Zároveň ale počet transakcí kartami Visa u obchodníků stoupl o více než tři procenta na 209 milionů. Konkurenční karetní asociace MasterCard výsledky za loňský rok zatím nezveřejnila.
Více informací

Nezaměstnanost v lednu stoupla podle odhadů analytiků oslovených ČTK z prosincových 7,5 procenta na 7,8 procenta. Důvodem je především každoroční ukončování sezonních prací. Úřad práce ČR zveřejní údaje o nezaměstnanosti za leden v pondělí 9. února.
Více informací

Platební morálka firem se loni zlepšila o tři dny, své závazky hradily v průměru za 73 dnů. Největší zlepšení bylo přitom u firem v potravinářství. Vyplývá to z pravidelné analýzy ČSOB Factoring, kterou má ČTK k dispozici. Česko na tom ovšem není dobře v porovnání s okolními státy. Například slovenské firmy platily loni své závazky v průměru za 62 dní, v Německu za 41 dní.
Více informací

Česká pošta má mít v roce 2020 jen 691 vlastních poboček, tedy asi čtvrtinu současného stavu. Zbylých 2500 pošt se má proměnit na franšízy. Ve středu o tom má vládu informovat generální ředitel Martin Elkán spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem. Uvedl to server Česká justice.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU