Výnosy účastnických fondů v roce 2014 překonaly inflaci

10.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Účastnické fondy penzijního spoření vykázaly za loňský rok výnosy, které překonaly loňskou inflaci. Ta činila 0,4 procenta. Nejvyšší výnosy zaznamenaly dynamické fondy, které investovaly do akcií. Také dluhopisové fondy a vyvážené fondy dosáhly výnosů, jež často překonaly tři procenta. Vyplývá to z ankety ČTK mezi penzijními společnostmi.

Penzijní fondy ČSOB Penzijní společnosti za loňský rok zaznamenaly kladný výsledek, uvedla generální ředitelka ČSOB PS Marcela Suchánková. \"Nejlepší zhodnocení přinesl ČSOB vyvážený účastnický fond, který zhodnotil prostředky klientů o 3,80 procenta. Podobně si vedl ČSOB dynamický fond, jenž zhodnotil prostředky klientů o 3,3 procenta. Tyto výsledky odpovídají strategii těchto fondů, které z velké části investují prostředky do akcií a míří tak na potenciální vyšší zhodnocení,\" uvedla. ČSOB účastnický konzervativní fond měl výnos 2,71 procenta a ČSOB garantovaný 1,66 procenta.

Konzervativní účastnický fond Penzijní společnosti České spořitelny, který je s majetkem klientů přes 1,4 miliardy největším na trhu, přinesl zhodnocení 1,34 procenta. Výnos vyváženého fondu činil 4,11 procenta a v dynamickém fondu 7,02 procenta.

Conseq globální akciový účastnický fond loni zhodnotil prostředky klientů o 12,7 procenta. Druhý rok po sobě tak dosáhl nejvyššího zhodnocení ze všech fondů penzijního spoření na českém trhu, upozornil ředitel prodeje Conseq Investment Management Richard Siuda. Conseq dluhopisový účastnický fond dosáhl zhodnocení o pět procent.

Konzervativní fond Allianz měl výnos 1,31 procenta, Vyvážený fond 2,12 procenta a Dynamický 2,78 procenta. U penzijní společnosti AXA činilo zhodnocení u Vyváženého (dříve smíšeného) účastnického fondu 4,7 procenta, Dluhopisového fondu 3,7 procenta a Povinného konzervativního fondu 2,7 procenta.

Podle analytika poradenské firmy Swiss Life Select Jana Macka je problémem účastnických fondů, že většina z nich držela peníze v hotovosti. \"Proto i výsledky většiny účastnických fondů nebyly takové, jaké by k jejich plánovanému složení měly být,\" uvedl Macek.

Účastnické fondy vznikly v roce 2013 v rámci penzijní reformy. Celkem do nich koncem loňského září 178.000 klientů uložilo téměř 3,5 miliardy Kč. Tyto fondy na rozdíl od původních penzijních fondů (nyní tzv. transformované fondy) nemusí garantovat nenulové zhodnocení každý rok a účastníkům naopak mohou nabídnout zajímavější investiční strategie pro zhodnocování vložených peněz.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK