Tesla Motors utrpěla těžkou ztrátu, prodej nedosáhl očekávání

12.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 12. února (ČTK) - Americký výrobce elektrických aut Tesla Motors v posledním čtvrtletí minulého roku výrazně prohloubil ztrátu a dodal na trh mnohem méně aut, než plánoval. Firma ale zůstává pro letošní rok i do dalších let vysoce optimistická a její šéf Elon Musk ve středeční zprávě uvedl, že čeká zachování dosavadních vysokých temp růstu prodeje a tržeb.

Čistá ztráta Tesly na konci roku vzrostla na 107,6 milionu dolarů (2,6 miliardy Kč) ze 16,3 milionu USD před rokem. Výsledek skončil hluboko pod odhady analytiků, uvedla agentura Reuters. Tržby společnosti se ale zvýšily o 55 procent na 956,7 milionu dolarů a za celý rok vzrostly o 60 procent na 3,2 miliardy USD.

Kalifornský výrobce luxusních elektromobilů dodal za čtvrtletí na trh 9834 kusů svého zatím jediného vozu Model S, což bylo výrazně pod plánem 13.000 vozů. Firma sice vyrobila rekordních 11.627 aut a celoročně 35.000 vozů, kvůli zpoždění výroby a problémům v distribuci jich ale dodala na trh jen 31.655. Odbyt na klíčovém severoamerickém trhu loni stagnoval na zhruba 17.400 vozech a firma pokazila svůj nástup na čínský trh.

V letošním roce ale Tesla čeká, že dodá do prodejních sítí po celém světě 55.000 svých automobilů, včetně nového vozu Model X, který se má začít prodávat na podzim. Firma předpokládá, že letošní tržby vzrostou na téměř dvojnásobných šest miliard dolarů.

Provozní náklady firmy se kvůli rozšiřování globální prodejní sítě a vývoji nového vozu zvýšily za čtvrtletí meziročně na dvojnásobných 336,5 milionu USD. Za celý rok dosáhly jedné miliardy dolarů a firma letos čeká jejich další nárůst o zhruab 50 procent.

Pro akcionáře to byly všechno nepříznivé zprávy, jejichž vliv optimistická rétorika šéfa firmy nezmírnila. Akcie Tesly po zveřejnění údajů klesly až o čtyři procenta.

Musk předpověděl, že v dalších letech by jeho firma měla zvyšovat tržby ročním tempem 50 procent. To by prý mělo dostat tržní hodnotu Tesly do roku 2025 na 700 miliard dolarů, což je úroveň, kterou teprve tento týden jako první americká firma překonal technologický gigant Apple. Na konci středečního obchodování činila tržní hodnota Tesly 26,7 miliardy dolarů a poté ztratila asi miliardu dolarů.

Za celý loňský rok Tesla ztratila 294 milionů dolarů. Firma, která existuje od roku 2003, dosud celoroční zisk nevytvořila. Musk minulý měsíc řekl, že Tesla zřejmě nevykáže čistý zisk dříve než v roce 2020, kdy by podle něj měla prodávat půl milionu vozů ročně, tedy desetinásobek plánovaného letošního prodeje.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK