Inspekce loni odhalila 170 špatných energetických průkazů budov

12.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Státní energetická inspekce loni odhalila 170 nekvalitně zpracovaných průkazů energetické náročnosti budov (PENB) z 3774 kontrol. Chyby tak obsahovalo 4,5 procenta průkazů, informovala dnes aliance Šance pro budovy, která na kontrolách s inspekcí spolupracovala. Zpracovatelům takových průkazů hrozí milionové pokuty.

Nejčastěji chyběly některé zákonné náležitosti nebo byl průkaz špatně spočítán. \"Právě řešíme případ jednoho zpracovatele z Opavy, který měl špatně spočítaných osm průkazů z deseti. Na konci mu vyšla úplně jiná energetická třída, než daná budova měla. Zahájili jsme správní řízení a tento zpracovatel může dostat pokutu až pět milionů korun,\" uvedl ředitel Státní energetické inspekce Pavel Gebauer.

Podle Gebauera není výjimkou, kdy zpracovatel vychází ze zastaralé dokumentace a neověří si skutečný stav na místě. Výsledná energetická třída budovy pak neodpovídá realitě.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu bylo za loňský rok zpracováno celkem 18.122 průkazů. Je tak pravděpodobné, že tisíce z nich obsahují vážná pochybení. Inspekce se chce proto letos na nekvalitní zpracovatele ještě více zaměřit. \"Školíme naše pracovníky na software, který dokáže PENB zkontrolovat na konzistenci zpracovaných dat. U koho se najdou nesrovnalosti, zahájíme kontrolu zpracovatele,\" řekll Gebauer.

Podle Petra Holuba z aliance Šance pro budovy na špatně spočítané průkazy doplácí především kupující. \"Údaje na energetickém průkazu poskytne kupujícímu důležitou informaci o tom, jak je dům energeticky náročný. Například rozdíl mezi energetickými třídami B a E může u rodinného domu činit i 30 tisíc korun na platbách za energie ročně. Pokud je tedy průkaz zpracován špatně, nového majitele domu může čekat nepříjemné překvapení v podobě účtu za energie,\" uvedl.

Průkaz energetické náročnosti budovy vypočítává všechny energie spotřebované při standardizovaném provozu budovy. Od 1. ledna 2009 je povinný pro všechny nově stavěné budovy a pro rekonstrukce větších budov. Od 1. dubna ho musí mít všechny rodinné, bytové i administrativní domy při větších renovacích, prodejích či pronájmech. Od letošního roku je průkaz povinný pro bytové a administrativní budovy s celkovou plochou přesahující 1500 metrů čtverečních, o dva roky později se povinnost rozšíří na stejný typ budov s rozlohou větší než 1000 metrů čtverečních. Od 1. ledna 2019 budou muset mít PENB všechny bytové domy i administrativní budovy.

Poslanci však ve středu schválili změnu zákona o hospodaření energií, která umožňuje vlastníkovi, že při prodeji nebo pronájmu staveb postavených před rokem 1947, u níž nebyla od té doby žádná větší změna, po dohodě s druhou stranou nemusí štítek předkládat. Novelu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK