Co týden dal? ČNB snížila technickou úrokovou míru životních pojištění

20.02.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká národní banka snížila takzvanou technickou úrokovou míru (TÚM) životních pojištění, takže pojišťovny u nových pojistek budou smět od poloviny července zaručovat zhodnocení peněz klientů nejvýše o 1,3 procenta. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Odliv vkladů z řeckých bank je "pod kontrolou" a řecká centrální banka je odhodlána chránit tamní bankovní systém. Řekl to guvernér centrální banky Jannis Sturnaras. Podle zdrojů agentury Reuters z řeckých bankovních kruhů odtéká nyní z řeckých bank 300 milionů až 500 milionů eur (až 13,7 miliardy Kč) denně.
Více informací

Rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) zahájit nákupy vládních dluhopisů podpořila velká většina hlasujících členů Rady guvernérů. Vyplývá to ze zápisu z jejich lednového zasedání. ECB takový dokument zveřejnila vůbec poprvé.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) kvůli nižším výnosům ze státních dluhopisů a vyšším nákladům na spuštění bankovního dohledu loni snížila čistý zisk o téměř třetinu na 989 milionů eur (27,1 miliardy Kč). ECB to uvedla ve zprávě o ročních účtech.
Více informací

Členové měnového výboru centrální banky USA (Fed) se obávají, že pokud úrokové sazby zvýší příliš brzy, mohlo by to znamenat pro oživení americké ekonomiky studenou sprchu. Na svém posledním zasedání na konci ledna také představitelé Fedu vyjádřili obavy z vývoje inflace a přetrvávajících problémů na trhu práce.
Více informací

Maďarská centrální banka rozšíří na dvojnásobek program levných úvěrů, z něhož poskytuje levné půjčky podnikům prostřednictvím komerčních bank. Objem peněz v programu zvýší o půl bilionu na jeden bilion forintů (89,7 miliardy Kč). Banka uvedla, že oznámený krok by mohl podpořit maďarskou ekonomiku a zvýšit tempo růstu o jeden procentní bod.
Více informací

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v únoru opět stoupla a dostala se na nejvyšší úroveň za poslední rok. V růstu pokračovala čtvrtý měsíc za sebou, ukázal průzkum, jehož výsledky zveřejnil institut ZEW. Náladu pomohl zlepšit program nákupů dluhopisů, který začátkem roku ohlásila Evropská centrální banka. Očekávání ale tlumila ukrajinská krize a nejistota kolem Řecka.
Více informací

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v lednu meziročně zvýšil o 6,7 procenta na téměř jeden milion vozů. Růst tak zaznamenal již 17 měsíců za sebou. Vyplývá to z údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

V případě přijetí jednotné evropské měny v České republice by se měl tržní kurz koruny přibližovat paritě kupní síly, ta je přitom pod 20 korunami za euro. V pořadu Euro E15 TV to uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace a bývalá členka bankovní rady Eva Zamrazilová. Podle ní by se proto nemělo s přijetím eura v ČR spěchat.
Více informací

Ministerstvo dopravy chystá úlevy autobusovým dopravcům. Ti by podle návrhu novely nařízení vlády nemuseli při dlouhodobých smlouvách s kraji a dalšími objednateli veřejné dopravy povinně dodržovat průměrnou hranici stáří vozidlového parku na devíti letech. Týkat se to má ale pouze desetiletých smluv, u kterých si objednávající vymínil, že budou provozovány novými autobusy.
Více informací

Česká národní banka snížila takzvanou technickou úrokovou míru (TÚM) životních pojištění, takže pojišťovny u nových pojistek budou smět od poloviny července zaručovat zhodnocení peněz klientů nejvýše o 1,3 procenta. ČNB o tom informovala ČTK. Dosud tato úroková míra činila 1,9 procenta, dříve dosahovala čtyř procent i více. Pojišťovny nyní krok centrální banky analyzují, dopad na cenu pojištění zatím není jasný.
Více informací

Většina (85 procent) projektantů či architektů nedosáhne při nástupu do zaměstnání ani průměrné hrubé mzdy, která je nyní v Česku 25.179 Kč. Hrubé platy včetně bonusů až 40 procent vysokoškoláků jsou na začátku jejich kariéry dokonce nižší než 20 tisíc Kč. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2015, jejíž dílčí závěry dnes zveřejnily společnosti CEEC Research a SGCP, divize Weber. Na průměrnou mzdu se tito absolventi dostanou nejdříve po pětileté praxi.
Více informací

Více než 37 procent prodávaných ojetin na českých inzertních portálech mělo loni stočený tachometr a u 18 procent byl uvedený mladší rok výroby. Uvedla to společnost Cebia, která se zabývá prověřováním původu vozidel.
Více informací

Banky v Česku loni poskytly občanům 85.900 hypotečních úvěrů za 143,4 miliardy korun. Meziročně jde o mírný pokles, v rekordním roce 2013 banky poskytly 92.600 hypotečních úvěrů v objemu 149,3 miliardy Kč. Vyplývá to ze statistik ministerstva pro místní rozvoj. Loňský objem poskytnutých hypoték tak byl za dobu hypotečního trhu v Česku druhý nejvyšší.
Více informací

Ceny pohonných hmot v České republice opět mírně stouply. Benzin Natural 95 zdražil od minulé středy o 53 haléřů na průměrných 30,17 koruny za litr. Naftu motoristé natankují za průměrných 30,31 koruny za litr, což je o 57 haléřů více než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Poprvé po několikaměsíčním zlevňování ceny benzinu a dieselu stouply minulý týden a podle analytiků by v delším horizontu měly už jen růst, v lepším případě stagnovat.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU