Míra nezaměstnanosti v Německu zůstala na rekordním minimu

26.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 26. února (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Německu zůstala v únoru třetí měsíc za sebou na rekordním minimu 6,5 procenta. Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů, které dnes zveřejnil spolkový úřad práce. Zpráva podle analytiků posiluje očekávání, že soukromá spotřeba dál podpoří růst největší evropské ekonomiky.

Výsledky jsou v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Počet nezaměstnaných se v únoru snížil o 20.000 na 2,812 milionu, analytici čekali pokles jen o 10.000.

Podle sezonně neupravených údajů míra nezaměstnanosti klesla na 6,9 procenta z lednových sedmi procent. Počet nezaměstnaných se pak snížil o 14.600.

\"V únoru pokračoval pozitivní trend na trhu práce. Nezaměstnanost klesla a zaměstnanost si zachovává svůj růstový trend,\" uvedl šéf spolkového úřadu práce Frank-Jürgen Weise.

Příznivé podmínky na trhu práce podporují spotřebitelské výdaje, které jsou důležitým motorem růstu německé ekonomiky. Ve čtvrtém čtvrtletí tempo růstu ekonomiky zrychlilo na 0,7 procenta z 0,1 procenta v předchozích třech měsících, hlavně díky domácí poptávce. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá také řada českých podniků.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK