Nezaměstnanost na Slovensku klesla, je blízko dlouhodobých minim

20.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. března (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku po nárůstu v předchozích dvou měsících v únoru mírně klesla a dosáhla 12,32 procenta. Drží se tak blízko dlouhodobých minim. V lednu bylo bez práce 12,39 procenta obyvatel, řekl dnes novinářům Marián Valentovič, šéf slovenského ústředí práce, které zastřešuje tamní úřady práce.

Ve srovnání s únorem loňského roku, kdy bylo na Slovensku 13,49 procenta nezaměstnaných, nyní míra nezaměstnanosti klesla o 1,17 bodu. Zůstává však nad průměrem eurozóny, jejímž členem je i Slovensko.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do zaměstnání, v únoru na Slovensku činil 332.218 osob. V porovnání se stejným obdobím minulého roku to představuje pokles o téměř 31.900 nezaměstnaných.

Slovenský ministr práce Ján Richter na tiskové konferenci doplnil, že s příchodem jara očekává další zlepšování situace na slovenském trhu práce, a to i díky rozběhu sezonních prací.

Nezaměstnanost na Slovensku výrazně stoupla po propuknutí globální ekonomické krize. Ještě na začátku roku 2013 bylo v zemi bez práce téměř 15 procent obyvatel. Loni v listopadu míra nezaměstnanosti klesla na 12,25 procenta, dosáhla tak čtyřletého minima.

Slovenská centrální banka i ministerstvo financí očekávají, že situace na trhu práce na Slovensku se letos bude dál zlepšovat. Ke snížení nezaměstnanosti by mělo přispět očekávané zrychlení tempa ekonomického růstu země.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK