Medián mzdy loni stoupl na více než 23.000 korun

15.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Zatímco průměrná mzda v Česku za celý loňský rok činila 25.686 Kč, medián mezd, který představuje hodnotu přesně uprostřed mzdového rozdělení, byl 23.072 korun. Meziročně se tak zvýšil o 515 korun z předloňských 22.557 Kč. Na tiskové konferenci o tom dnes informovali představitelé Českého statistického úřadu (ČSÚ). U mužů byla přitom tato střední mzda v loňském roce o 4053 Kč vyšší než u žen.

\"Ty příčiny rozdílu mezi výdělky mužů a žen jsou podle mě především v předsudcích. Již od mládí jsou chlapci a dívky směřováni do jednotlivých oborů, u těch dívčích jsou samozřejmě nižší výdělky. A ještě větší předsudky jsou pak u péče o rodinu,\" uvedl ředitel statistiky trhu práce ČSÚ Dalibor Holý.

Průměrná mzda se za celý loňský rok zvýšila o 608 korun, což je reálný růst o dvě procenta. Čtyři z pěti zaměstnanců přitom loni brali mzdy v intervalu 12.000 Kč až 42.000 korun hrubého měsíčně. \"Nejvyšší mzdy jsou dlouhodobě v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví, velice rychle je však dohání zaměstnanci v informačních a komunikačních činnostech. Mzdy zde dosahují dvojnásobku průměru ostatních odvětví,\" uvedla vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ Jitka Erhartová.

Statistici dnes upozornili, že průměrná mzda se od roku 2000 v ČR téměř zdvojnásobila z 13.219 korun měsíčně.

Ředitel Holý dnes upozornil, že podle statistik Eurostatu z roku 2012 jsou průměrné náklady na pracovní sílu za jednu odpracovanou hodinu v ČR nejvyšší z východoevropských ekonomik. V ČR byl náklad na odpracovanou hodinu necelých deset eur, průměr EU činil 24,2 eura. Nejlevnější pracovní síla je v Bulharsku (3,42 eura), nejdražší v Norsku (více než 57 eur).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK