Japonsko je poprvé od 2008 opět největším držitelem dluhu USA

16.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Japonsko se poprvé od finanční krize v roce 2008 stalo největším poskytovatelem finančních zdrojů pro americkou vládu. Po vlně nákupů investorů, kteří se kvůli poklesu jenu a vyšší výnosnosti amerického dluhu snaží přesunout své peníze do USA, sesadilo Japonsko Čínu z pozice největšího zahraničního majitele amerických vládních dluhopisů, píše na svých internetových stránkách The Wall Street Journal.

Podle údajů amerického ministerstva financí soukromí investoři a veřejné instituce v Japonsku vlastnili na konci února dluhopisy americké vlády za 1,2244 bilionu dolarů (31,64 bilionu Kč). Čína měla dluhopisy za 1,2237 bilionu dolarů. Za poslední rok Japonsko zvýšilo držení dluhopisů o čistých 13,6 miliardy dolarů, zatímco hodnota dluhopisů ve vlastnictví Číny klesla o 49,2 miliardy USD.

Peking se v poslední době snaží udržet své portfolio státních dluhopisů stabilní. Čínská ekonomika oslabuje a vláda více investuje na domácím trhu, aby podpořila růst. Čína se rovněž poslední dobou snaží své finance uložit do výnosnějšího majetku, jako jsou dluhopisy zahraničních firem, akcie a reality.

Analytici však upozorňují, že v držení Číny může být mnohem více amerických dluhopisů, protože země má často dluhopisy u překupníků v místech jako Británie a Belgie. Belgie je díky tomu čtvrtým největším majitelem amerického dluhu. Podle analytiků zde může mít uložené dluhopisy nejen Čína, ale i Rusko.

Největším individuálním držitelem dluhopisů americké vlády je americká centrální banka (Fed). Ta díky předchozímu programu nákupu dluhopisů vlastní dluhopisy za více než dva biliony dolarů. Na konci roku 2007 přitom držela dluhopisy za 755 miliard USD. Všichni zahraniční investoři měli na konci února ve vlastnictví americký dluh za 6,16 bilionu USD.

Zájem investorů o americký dluh zvyšuje růst dolaru vůči předním světovým měnám, ale také vyšší výnosnost dluhu díky silnému ekonomickému výkonu USA ve srovnání s Japonskem či eurozónou.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK