Zeman: Překážkou českého potravinářství jsou obchodní řetězce

29.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dobrovice (Mladoboleslavsko) 29. dubna (ČTK) - Největší překážkou českého potravinářství jsou podle prezidenta Miloše Zemana obchodní řetězce. Mají marže až 63 procent, řekl dnes zaměstnancům cukrovaru společnosti Tereos TTD v Dobrovici na Mladobolelsavsku.

Tereos TTD patří mezi lídry tuzemského trhu s cukrem, v uplynulé sezoně utržila zhruba šest miliard korun. Tržby meziročně poklesy asi o 15 procent, způsobil to pokles cen cukru, řekl ČTK u příležitosti Zemanovy návštěvy mluvčí firmy Jakub Hradiský.

Ročně se v cukrovarech Tereos vyrobí asi 300.000 tun cukru a 400.000 hektolitrů pitného lihu. Kromě toho vyrábí z cukrové řepy také obnovitelné zdroje energie, krmiva, hnojiva, technické lihy, vodu a zeminu. V šesti závodech společnosti pracuje kolem 530 zaměstnanců.

Cukr se v Dobrovici vyrábí 180 let. Jedinou základní surovinou je cukrová řepa, kterou pěstuje více než 570 pěstitelů na ploše přesahující 37.000 hektarů. V uplynulé sezoně jim cukrovar zajistil odbyt přes tři miliony tun řepy.

Tereos prodává své výrobky zejména v ČR, vyváží ale i do zahraničí. Podíl z tržeb exportu činí asi jednu miliardu korun.

Historie společnosti sahá až do roku 1831, kdy byla zahájena výroba cukru v cukrovaru Dobrovice. V posledních letech prošel výraznou modernizací a dnes patří mezi největší závody ve střední a východní Evropě. Součástí dobrovického cukrovaru je také muzeum, které návštěvníky seznamuje s vývojem výroby cukru.

apn snm

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK