MF: Opatření proti únikům zvýší výběr DPH o 13,8 miliardy korun

04.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Připravovaná opatření k omezení daňových úniků by v příštím roce měla přinést na dani z přidané hodnoty (DPH) podle odhadů ministerstva financí 13,8 miliardy korun navíc. Vyplývá to z konvergenčního programu, o kterém dnes informovalo ministerstvo financí. Finanční úřady vybraly loni na DPH 322,9 miliardy korun, meziročně o zhruba 14 miliard korun více.

\"V roce 2016, tedy v prvním roce fungování dvou klíčových opatření v boji s daňovými úniky, očekáváme zvýšení výběru daně z přidané hodnoty o 10 miliard korun v důsledku zavedení povinnosti kontrolního hlášení a o zhruba 3,8 miliardy korun díky institutu elektronické evidence tržeb,\" uvedlo MF v materiálu. V roce 2017 by pak obě opatření měla přinést 4,2 miliardy korun.

MF v materiálu rovněž uvedlo, že v daňové oblasti od příštího roku dojde ve srovnání se současnou situací k navýšení daňové slevy na druhé dítě o 1200 korun ročně a na třetí a další dítě o 3600 korun ročně.

Evidence tržeb by se měla týkat ubytovacích a stravovacích služeb, velkoobchodu a maloobchodu. U dalších činností bude záležet na tom, jak provoz systému vyhodnotí Finanční správa. MF stále počítá se spuštěním evidence tržeb od ledna 2016, které bude předcházet testování systému.

Konvergenční program, což je základní dokument země pro přijetá eura, počítá s poklesem deficitu veřejných financí z letos odhadovaných 1,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP) až na 0,6 procenta HDP v roce 2018. Program zároveň počítá s tím, že ekonomika poroste letos o 2,7 procenta. V příštím roce její růst zpomalí na 2,5 procenta. V letech 2017 a 2018 by měla česká ekonomika růst o 2,3 procenta.

sos mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK