Japonsko v Asii investuje miliardy dolarů do infrastruktury

21.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. května (ČTK) - Japonsko v příštích pěti letech poskytne 110 miliard dolarů (2,7 bilionu Kč) na rozvoj silnic, přístavů a další infrastruktury v Asii. Plán na podporu infrastrukturních projektů v regionu dnes oznámil japonský premiér Šinzó Abe. Iniciativa Tokia přichází v době, kdy se Čína chystá zprovoznit novou mezinárodní rozvojovou banku zaměřenou právě na investice v oblasti Asie. Japonsko ani jeho spojenec USA se čínského projektu neúčastní.

Suma, kterou hodlá Tokio investovat, je vyšší než předpokládaná kapitalizace vznikající Asijské banky pro investice do infrastruktury (AIIB). Ta by měla mít k dispozici zhruba 100 miliard dolarů. Její zakládající členové, mezi nimiž jsou i zhruba dvě desítky evropských států v čele s Británií a Německem, budou tento týden na setkání v Singapuru rozhodovat o stanovách a provozních detailech. Se zahájením provozu AIIB se počítá v příštím roce.

Japonsko uvedlo, že se hodlá zaměřit na podporu projektů vyznačující se \"vysokou kvalitou\". Příjemcům hodlá například pomoci využívat poradenství ohledně nižšího znečištění životního prostředí při výstavbě silnic a železnic. V tom je podle agentury Reuters možné vidět nepřímo vyjádřený protiklad k AIIB, jejíž projekty by podle Washingtonu životní prostředí nemusely odpovídajícím způsobem chránit.

Agentura AP uvedla, že Japonsko má značný zájem na tom, aby rostoucímu vlivu Číny v regionu vzdorovalo. Podle analytiků se budou konkurující si snahy obou zemí pravděpodobně spíše doplňovat, než aby stály proti sobě. Souvisí to se situací v regionu, který životně důležitou infrastrukturu nutně potřebuje.

Čína je druhou a Japonsko třetí největší světovou ekonomikou. Plán, který premiér Abe oznámil na sympoziu asijských expertů a úředníků, převyšuje podle japonských činitelů minulé investice Tokia do infrastruktury o zhruba 30 procent.

Zhruba polovinu slíbených finančních prostředků budou přidělovat rozvojové agentury napojené na stát. Zbytek bude rozdělován ve spolupráci s Asijskou rozvojovou bankou (ADB).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK