Co týden dal? OSVČ odvádí méně než zaměstnanec, má ale větší riziko

29.05.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Živnostníci na dani z příjmu odvádějí zhruba třetinu toho, co zaplatí zaměstnanci. Odvod na zdravotní pojištění osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) byl o 41 procent nižší než částka, kterou poslal zaměstnanec a jeho zaměstnavatel. U sociálního pojištění je to pak o polovinu méně. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Švýcarská ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 0,2 procenta. Hospodářskou aktivitu podkopalo zejména výrazné posílení švýcarského franku v důsledku lednového zrušení limitu pro jeho růst vůči euru. Oznámil to Státní úřad pro hospodářské záležitosti (SECO). V poslednímu čtvrtletí loňského roku ekonomika vykázala růst o půl procenta.
Více informací

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová připustila možnost odchodu Řecka z eurozóny. Podle ní by to ale neznamenalo konec měnové unie. Lagardeová, která se účastní setkání nejvyšších finančních činitelů zemí G7 v Drážďanech, to řekla v rozhovoru, který v pátek zveřejní německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Více informací

Hospodářský růst v Evropské unii bude pokračovat v oživování z předloňské stagnace a v příštím roce jeho tempo dosáhne dvou procent. Země střední a východní Evropy budou dál expandovat tempem překonávajícím průměr EU. Předpověděla to Světová banka (SB) v pravidelné zprávě o ekonomice EU.
Více informací

Rekordně nízké úrokové sazby vytvářejí rostoucí tlak na pojišťovací společnosti a banky. Ve zveřejněné zprávě o finanční stabilitě to uvedla Evropská centrální banka (ECB). Upozornila také, že případný masivní výprodej akcií a dluhopisů by mohl zhatit proces zotavování ekonomiky eurozóny.
Více informací

Do čela žebříčku nejcennějších značek světa BrandZ Top 100 se letos vrátil americký technologický gigant Apple. Hodnota značky Apple meziročně stoupla zhruba o dvě třetiny na 247 miliard dolarů (více než šest bilionů korun). Informuje o tom na svých internetových stránkách společnost Millward Brown, která žebříček sestavuje.
Více informací

Nálada německých spotřebitelů se opět mírně zvýšila a pohybuje se na nejvyšší úrovni za zhruba 13 a půl roku. Přispívá k tomu mimo jiné ochota německých spotřebitelů více utrácet. Ukázal to index důvěry, který sestavuje výzkumná společnost GfK.
Více informací

Měnový výbor maďarské centrální banky podle očekávání snížil základní úrokovou sazbu o 0,15 procentního bodu na nové minimum 1,65 procenta. Banka tak chce podpořit ekonomický růst a zabránit poklesu spotřebitelských cen.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Na dani z příjmu právnických osob stát loni nejvíce získal od energetické společnosti ČEZ. Na druhém místě žebříčku, který sestavuje ministerstvo financí, skončila Česká spořitelna. Loni bylo pořadí prvních dvou firem opačné. Třetí se letos umístila Komerční banka, čtvrtá skončila ČSOB a pátá byla společnost Hyundai. Ministerstvo financí sestavuje žebříček jako ocenění podniků, které se nejvíce podílejí na plnění veřejných rozpočtů.
Více informací

Legislativní rada vlády doporučila kabinetu s úpravami schválit návrh na zavedení elektronické evidence tržeb (EET). ČTK o tom informoval Jiří Souček z kabinetu ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Vláda má o elektronické evidenci rozhodovat v příštím týdnu.
Více informací

Živnostníci na dani z příjmu odvádějí zhruba třetinu toho, co zaplatí zaměstnanci. Odvod na zdravotní pojištění osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) byl o 41 procent nižší než částka, kterou poslal zaměstnanec a jeho zaměstnavatel. U sociálního pojištění je to pak o polovinu méně. Vyplývá to z analýzy odvodů, kterou vypracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR se serverem Podnikatel.cz. Poukázal na to, že pokud se srovnají odvody pojistného samotného zaměstnance a živnostníka, platí OSVČ výrazně víc.
Více informací

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražily. Cena benzinu Natural 95 stoupla o devět haléřů na 32,79 koruny za litr a cena nafty o pět haléřů na 32,35 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Ceny stoupají vytrvale, ale v posledních dvou týdnech růst zpomalil z desítek na jednotky haléřů.
Více informací

Česká republika si druhý rok za sebou polepšila v žebříčku konkurenceschopnosti, který sestavuje švýcarský institut IMD. Posunula se o čtyři příčky na 29. místo a dostala se mezi první polovinu srovnávaných zemí. V předešlých letech Česko ztrácelo kvůli dlouhé ekonomické recesi. V každoročně sestavovaném žebříčku se propadalo čtyři roky za sebou, první zlepšení zaznamenalo až loni. První místo letos obhájily Spojené státy.
Více informací

Penzijní připojištění se státním příspěvkem, takzvaný třetí pilíř penzijního systému, mělo na konci prvního čtvrtletí 4,52 milionu lidí. To je o 70.000 méně než na konci roku 2014. Doplňkové penzijní spoření, které je od roku 2013 nahradilo, má 254.000 lidí, o 36.000 více než loni v prosinci. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.
Více informací

Mýtné brány by do budoucna měly sloužit i k postihování řidičů nedodržujících povolenou rychlost nebo pro účely vysokorychlostního vážení kamionů. Problémy s nebezpečným překračováním povolené rychlosti vidí ministerstvo dopravy především v místech stavebních uzavírek na dálnicích. Na setkání s novináři to řekl ministr dopravy Dan Ťok. O technických možnostech upravit brány, které slouží jako kontrola placení kamionového mýta, pro účely průběžného měření rychlosti už úřad jednal s jejich provozovatelem, společností Kapsch.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU