Surový tabák bude kvůli podvodům nově zdaněn, Senát to schválil

18.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Surový tabák pravděpodobně bude kvůli daňovým podvodům nově podléhat spotřební dani. Počítá s tím, vládní novela, kterou dnes Senát schválil. Novela má také kvůli rozhodnutí Ústavního soudu snížit kauce pro menší prodejce pohonných hmot z 20 milionů korun na polovinu. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Senátorka ODS Veronika Vrecionová se pokusila v horní komoře prosadit návrh na ukončení daňové podpory biopaliv. Návrh byl podle senátorky totožný s tím, který ve Sněmovně navrhl poslanec ANO Václav Rais. Toto vládní hnutí ale nakonec přes původně přislíbenou podporu pro tento návrh nehlasovalo. Šéf hnutí a ministr financí Andrej Babiš, jehož firma Agrofert se na výrobě biopaliv podílí, byl kvůli tomu obviňován opozicí ze střetu zájmů a z podvodu.

Zavedení kaucí pro distributory nafty a benzinu bylo jedním z opatření proti daňovým únikům. Ústavní soud (ÚS) však loni v květnu ustanovení s platností od července letošního roku zrušil. Podle ústavních soudců by měla být kauce odstupňována, aby zohledňovala situaci menších distributorů. Unie nezávislých petrolejářů návrh na snížení sazby již dříve uvítala.

Distributoři pohonných hmot budou moci podle novely o snížení kauce žádat při splnění stanovených podmínek. Kauce se týká distributorů, nikoli samotných čerpacích stanic.

V případě tabáku navrhuje vláda plošné uvalení spotřební daně na surový tabák, který je nyní zdaněn jen v případě maloobchodního prodeje konečnému spotřebiteli. Daň bude stanovena ve výši spotřební daně tabáku ke kouření a bude zaveden registr osob, které s takovým tabákem nakládají. Má to pomoci omezit daňové úniky, které vznikají při výrobě nezdaněných tabákových výrobků. Surový tabák totiž může sloužit k jejich výrobě.

Po schválením novely byla červnová schůze horní komory ukončena. K dalšímu zasedání se mají senátoři sejít předběžně 22. července.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK